Версія для друку

Студенти-мовознавці – гордість ДНУ

Кожного року Міністерство освіти і науки проводить Всеукраїнські студентські олімпіади з відповідних навчальних дисциплін і спеціальностей гуманітарних, соціально-економічних і природничо-технічних циклів теоретичної та практичної підготовки студентів. Такі масові творчі змагання ставлять за мету пошук обдарованої студентської молоді, створення умов для її творчого зростання, сприяють реалізації творчих здібностей, активізації та стимулюванню наукової діяльності студентів. Олімпіади проходять у два етапи: перший – у кожному окремому ВНЗ і другий, серед переможців першого, – у базових вищих навчальних закладах, перелік яких затверджується МОН.

Студенти Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара щорічно перемагають в олімпіадних змаганнях з різних дисциплін. Так, цього року призові місця вибороли 18 юнаків і дівчат з ДНУ, і це не враховуючи переможців в окремих номінаціях. Особливо хочеться виділити факультет української та іноземної філології та мистецтвознавства (декан – професор І.С.Попова), для якого весна 2010 року стала „високоврожайною” на призерів, адже відразу п’ятеро студентів кафедр порівняльної філології східних та англомовних країн (завідувач – професор В.І.Ліпіна), англійської філології (завідувач – доцент А.І.Анісімова) та романської філології (завідувач – доцент Л.В.Пономарьова) повернулися до alma mater з почесними нагородами.

Вже багато років у рамках великого культурно-освітнього проекту Україна-Китай проводяться Всеукраїнські олімпіади з китайської мови, на яких студенти ДНУ завжди стають призерами. У травні студентка ІІ курсу китайського відділення ДНУ Маргарита Агафонова перемогла в олімпіаді, що проходила у Київському лінгвістичному університеті, та отримала диплом І ступеню. І це не зважаючи на те, що участь у конкурсі взяли студенти переважно старших курсів, причому такі, що вже пройшли мовне стажування в провідних навчальних закладах Китайської Народної Республіки. Перед учасниками стояли досить складні завдання: тест культурологічного характеру, лексико-граматичний, співбесіда китайською мовою з комісією, що складалась з викладачів Київського лінгвістичного університету та працівників відділу культури й освіти КНР при посольстві Китаю в Україні. Результати вразили як організаторів, так й учасників олімпіади. Маргарита, студентка молодшого курсу, яка ще не стажувалася у КНР, змогла за два роки так опанувати китайську мову, що вийшла по балах на перше місце серед численних „старших” суперників.

Цього року ще один другокурсник кафедри порівняльної філології східних та англомовних країн Іван Скороход також посів призове (третє) місце на Всеукраїнському етапі всесвітнього студентського конкурсу „Міст китайської мови”, яку проводив у травні Харківський Інститут Конфуція. Цей конкурс, за задумом організаторів, покликаний стати справжнім мостом дружби і надії між двома країнами. За ініціативи китайської сторони він вже не вперше проходить на українській землі, і студенти китайського відділення ДНУ беруть активну участь в його проведенні.

За словами В.І.Ліпіної, перше та трете місце на Всеукраїнських олімпіадах – це справжня перемога студентів та фахівців східного відділення ДНУ. „Такий успіх свідчить про належний рівень мовної й культурологічної підготовки студентів, про якість освіти, високі стандарти якої забезпечує кафедра, – вважає Вікторія Іванівна. – Планку піднято високо, і наші викладачі впевнені, що саме любов і наполегливість – ці головні властивості майбутніх філологів-сходознавців – забезпечать і надалі їм перемоги в складній інтелектуальній боротьбі на олімпіадах. Як сказав відомий мислитель Конфуцій: „Я маю знання не від народження. Я придбав їх лише завдяки любові до стародавності й наполегливості у навчанні".

Як завжди гідно представили свій університет студентки кафедри англійської філології на Всеукраїнській олімпіаді з англійської мови та літератури, що проходив у Львівському національному університеті ім. І.Франка. У змаганнях 93-х найкращих філологів-англістів з 46 міст України, що боролися за визнання та право називатися призерами, дівчатам вдалося з честю витримати випробування та повернутися у стіни рідного університету з дипломами переможців. Третє місце посіла магістр Майя Кононенко, а першість у номінації „Усне мовлення” виборола студентка ІІІ курсу Марина Ірчишина.

Олімпіада проходила у чотири етапи згідно з кількістю видів мовленнєвої діяльності, до яких входять читання, усне мовлення, аудіювання та письмова робота. „Чотири рази ми, немов лицарі, вступали у запеклу боротьбу зі студентами інших університетів, – ділиться враженнями Марина Ірчишина. – І хоча перемога не була легкою, ми завжди будемо згадувати Львів та Всеукраїнську олімпіаду з гордістю. Вдячні нашому університету та кафедрі за унікальну можливість познайомитися з чудовим містом і відомим навчальним закладом, які гостинно нас зустріли”. Цілеспрямована робота згуртованого викладацького колективу на чолі із завідувачем кафедри А.І.Анісімовою дала чудові результати. „Підготовка та виступ на Всеукраїнській олімпіаді – безцінний досвід, – говорить Майя Кононенко. – Сподіваюся, незабаром змагання проходитимуть і в нашому університеті, і студенти з усієї України матимуть нагоду насолодитися визначними пам’ятками Дніпропетровська та на все життя збережуть в серці ДНУ ім. О.Гончара”. Особливу вдячність за допомогу у підготовці до змагань дівчата висловили своєму науковому керівнику доценту О.О.Конопелькіній.

Також гідно представила рідний університет на Всеукраїнській олімпіаді з французької мови, що проходила у Горлівському державному педагогічному інституті іноземних мов, студентка ІІІ курсу кафедри романської філології Ганна Нікітіна (тренер – ст. викл. О.С.Палькевич). 43 студенти з 15 провідних вишів України протягом трьох днів виконували тести з країнознавства Франції, з орфографії та граматики французької мови, а також завдання за чотирма видами компетенцій. За результатами змагань дівчина посіла третє місце. Це була перша в її житті студентська олімпіада. До цього Ганна була призером всеукраїнських та обласних учнівських олімпіад.

За словами куратора групи Н.О.Федосенко, дівчина за роки навчання в університеті виявила надзвичайні здібності як до філологічних, так і до загальних наук. „З перших днів стала лідером у вивченні університетських дисциплін і найкращою студенткою французького відділення, – підкреслила Наталія Олександрівна. – Творча та обдарована людина, Ганна із захопленням займається науковою роботою: публікує статті у збірці матеріалів студентської наукової конференції ДНУ, збірках міжрегіональних і міжнародних конференцій.

Крім того, дівчина має неабиякий хист до живопису, поезії, артистичної діяльності – до 90-річччя ДНУ ім. О. Гончара організувала виставку своїх робіт: картин, віршів (українською та французькою мовами), художніх перекладів. Також Ганна займається співом і бере участь у постановках студентського франкомовного театру, де не тільки грає, а й створює декорації, зокрема до постановки п'єс Р.Тома „Вісім жінок” і М. Метерлінка „Синій птах”. Разом з театральним колективом „Феєрія” французького відділення університету вона стала лауреатом IV Міжнародного фестивалю студентських франкомовних театрів 2009 року, на якому наш театр посів перше місце та був нагороджений поїздкою на Міжнародний фестиваль до Румунії”.

Безумовно, такий переконливий успіх філологів-мовознавців Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара на Всеукраїнських олімпіадах цього року не випадковий, він є результатом напруженої роботи як самих студентів, так і їх висококваліфікованих педагогів. Все це свідчить про височайший рівень викладання іноземних мов на факультеті української й іноземної філології та мистецтвознавства ДНУ.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram