Версія для друку

«Як лагідні хвилі Дніпрові, Звучить спів бандури в літах»

Шанувальники самобутньої української пісні та нашої національної гордості – бандури з’їхались з усієї України на X Міжнародний фестиваль «Дзвени, бандуро!» до Палацу студентів Дніпропетровського національного університету ім. О. Гончара. Золоті струни музичного символу України міцно зв’язали українців з усього світу, а Січеславщина пишається тим, що є одним з найчисельніших кобзарських осередків – Іван Бут, Василь Чумак, Олександр Солодкий, Григорій Паленко, Іван Скотаренко та Олекса Коваль стали вже часткою нашої історії.

Цього року у фестивалі взяли участь виконавці різного віку у складі близько 50 капел бандуристів та ансамблів малої форми. Всього за 14 років свого існування у фестивалі взяли участь понад 100 колективів з 20 областей України та із-за кордону.

«Це найчисельніший конкурс за всі роки проведення фестивалю, – говорить один з ініціаторів і незмінний організатор «Дзвени, бандуро!», директор Палацу студентів ДНУ Вадим Стукало. – Нам навіть довелося поділити учасників: у двох залах паралельно велося прослуховування ансамблів малих форм (дуетів, тріо і квартетів) і великих капел (до 20 учасників). Професійне журі, Почесним президентом якого є Лідія Воріна, вибирало найкращий дитячий, дорослий колектив і найкращий колектив ВНЗ І-ІV рівня акредитації. Приємно відзначити, що наш фестиваль відчутно помолодшав, до Дніпропетровська з’їхалося багато юних бандуристів. Для нас, організаторів, це дуже втішно, адже мистецтво гри на старовинному козацькому інструменті житиме й далі, продовжуючись у прийдешніх поколіннях. Саме такі пріоритети і визначає для себе наш класичний університет, який є не тільки потужним генератором наукової думки, а й акумулює й продовжує безцінну національну культурну спадщину», – зазначив заслужений працівник культури України Вадим Стукало.

Журі у складі заслужених артистів України та діячів мистецтв Олега Созанського, Тараса Лазуркевича, Олександра Переверзєва, Валентини Мартинюк, Володимира Красношлика було нелегко визначити найкращий колектив. Володарем Гран-прі цього року став Дніпропетровський Народний ансамбль бандуристів «Чарівниці». Дівчата з колективу зазначають, що бандура – один з небагатьох музичних інструментів, на якому можна одночасно грати і співати, і виконувати найрізноманітнішу музику – від української фольклорної до сучасної джазової.

Фестиваль «Дзвени, бандуро!» був започаткований у 1996 році Палацом культури студентів Дніпропетровського національного університету ім. О.Гончара, Народним ансамблем бандуристів «Чарівниці» та підтриманий управлінням культури і туризму облдержадміністрації, Дніпропетровською консерваторією ім. М. Глінки, управлінням культури і мистецтв міськвиконкому й багатьма іншими організаціями. Щоразу під час підготовки до фестивалю працівниками Палацу студентів проводиться велика організаційна й методична робота, надається матеріальна база і створюються умови для конкурсантів.

Членами журі фестивалю у різні роки були відомі діячі культури України, представники української діаспори з Америки і Росії. Народний артист України, голова НСКУ Володимир Єсипок, який очолює журі вже чотири фестивалі поспіль, визначив Дніпропетровський форум як найпотужніший в Україні. Про значення фестивалю на сторінках преси вдало висловився голова журі 1998 року Микола Чорний-Досінчук (на той час головний редактор журналу «Бандура» та директор Школи кобзарського мистецтва в Нью-Йорку). Він написав: «Настав зоряний час, нарешті, і для бандури – цього уславленого музичного інструменту українського народу. Треба низько вклонитися нашим організаторам-засновникам фестивалю «Дзвени, бандуро!», які доклали максимум зусиль і таланту, щоб піднести кобзарське виконавство на новий рівень, завоювати йому любов і популярність не лише в Україні, а й далеко за її межами».

Фестиваль «Дзвени, бандуро!» як значна подія для Дніпропетровщини та найвагоміша – для всіх бандуристів України, не лише підсумовує досягнення бандурного ансамблевого мистецтва на сучасному етапі, а й окреслює його ідейно-естетичну перспективу, що, безперечно, впливає на розвиток культури України.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram