Версія для друку

Мехмат – переможець національного ґатунку

Цієї весни відразу 4 студенти механіко-математичного факультету ДНУ ім. О.Гончара стали переможцями всеукраїнських олімпіад.

У квітні на Всеукраїнській олімпіаді з теоретичної механіки, яка проходила в НТУУ «Київський політехнічний інститут», честь рідного університету захищали студенти групи МХ-07-01, що на кафедрі теоретичної і прикладної механіки (завідувач кафедри – професор В.В. Лобода, тренер команди – доцент В.І. Петришин). У нелегкій боротьбі 70-ти кращих механіків з 30 провідних вишів України перше місце виборов Павло Книш, а друге – Олександр Землич. За три години учасникам необхідно було розв’язати 6 задач (по дві зі статистики, кінематики і динаміки), що наші юнаки зробили найкраще. «Особливістю олімпіади було те, що завдання виявилися не складнішими за стандартні університетські, які ми розв’язуємо на семінарах, - поділився своїми враженнями Павло Книш. – Для перемоги необхідно було дуже швидко і точно використати стандартний набір підходів і теорем. Я б назвав цю олімпіаду тестом на автоматизм – той, хто вміє швидко, майже автоматично, розв’язувати задачі, той і виграє».

Два тижні потому друга мехматівська команда, цього разу з кафедри математичного аналізу (завідувач кафедри – професор В.Ф. Бабенко, тренер команди – аспірант Д.С. Скороходов), вийшла в лідери інших інтелектуальних змагань – Всеукраїнської олімпіади з математики, що проходила у Львівському національному університеті ім. І.Франка. 60 студентів із 28 вишів України протягом 2 днів розв’язували 10 задач. В результаті наші Дмитро Кузьменко і Олег Коваленко увійшли до трійки лідерів, посівши друге і трете місця відповідно.

«Як це не дивно звучить, олімпіади мають мало спільного зі справжньою науковою діяльністю, – говорить Олег Коваленко. – Якщо вважати математику спортом, то для перемоги в олімпіаді необхідно бути спринтером, а 90% справжніх учених – це стаєри, тобто ті, хто здатен на багаторічну копітку і виснажливу працю. Та не зважаючи на це, перемоги в олімпіадах мені приємні, адже вони доводять, що я можу продемонструвати швидкий та якісний результат». Олег Коваленко, що зробив таке несподіване зізнання, має право на особисті висновки, адже в його особовому заліку вже більше десятка перемог в олімпіадах. Минулого року він посів третє місце у Міжнародній олімпіаді з математики, яка проходила у Будапешті.

«Перемоги, здобуті цієї весни, підняли планку, на яку будуть рівнятися наші студенти у всіх наступних змаганнях, – відзначив декан механіко-математичного факультету ДНУ ім. О.Гончара професор Валерій Опанасович Сясєв. – Впевнений, авторитет нашого міста і класичного університету буде ще багато разів підтверджений, недарма нас вважають кузнею кадрів України».

На фото:
Гордість мехмату (зліва направо):
Павло Книш, Дмитро Кузьменко, Олег Коваленко, Олександр Землич

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram