Версія для друку

«Тарас Шевченко: онтологія геніальності»

Дніпропетровський національний університет імені О. Гончара відзначив 196-у річницю від дня народження великого сина України – Тараса Шевченка. Традиційні Шевченківські читання, організовані кафедрою української літератури факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства, цього разу висвітлювали філософсько-світоглядну парадигму життєтворчості поета й пройшли під назвою «Тарас Шевченко: онтологія геніальності».

Митця, мислителя Тараса Шевченка Іван Дзюба назвав «системою духовного життєзабезпечення українського народу». Про геніальність Шевченка свідчать і раннє обдарування, передусім у живописі, і відсутність періоду учнівства в поезії, і концептуальні зрушення в царині українського слова, і надзвичайно потужний енергетичний вплив на читачів, і темпоральна відкритість його творів, у яких, попри 150-річну історію шевченкознавства, відкриваються нові смислові площини. Поезія Шевченка навіть на тлі естетичного різноманіття модернізму, постмодернізму, концептуалізму не втрачає, а навпаки, кристалізує свої принади.

Голова Дніпропетровського відділення спілки письменників України Леся Степовичка привітала присутніх від імені усіх письменників Дніпропетровщини, зазначивши, що Шевченко – завжди більше, ніж поет, батько нації: «Якби не Шевченко, ми б не вижили. Він є символом і квінтесенцією духу:

Вслухаймось в Кобзареве слово,
Як далі жити, нам підказує Тарас».

З доповіддю «Ні поет, ні бунтар… Полум’я!» виступила д.філол.н., професор кафедри української літератури Н. І. Заверталюк. Нінель Іванівна наголошувала на тому, що Шевченко був людиною надзвичайно високої освіти – досконало знав історію України, вивчав на засланні французьку мову, добре володів німецькою, російською писав твори, був талановитим художником, названим сучасниками «наш Рембрандт» - створив 835 живописних полотен, офортів, портретів. Його поезія – для всіх. До неї звертались і захисники, і вороги України: під час Злуки у 1939 році звучали слова Шевченка, «червоні» називали його найпершим більшовиком України… Він мережив рядки, які запалювали маси. Правда і духовна сила – у словах Шевченка. Н.І Заверталюк закликала усіх бути уважними до прочитання творів Кобзаря.

На читаннях звучали твори та цікаві факти з життя Тараса Шевченка, артистично виконані студентами факультету Є. Назаренком, Т. Повелицею, Д. Чадовичем, А. Євтушенко.

У центрі уваги досліджень викладачів Ольги Шаф і Анни Фоменко – Тарас Шевченко як багатогранна постать, чия думка актуальна і сьогодні. Їхні виступи присвячені особливостям образу Т. Шевченка в українській поезії та презентації теми «Художник» Шевченка і Шевченко-художник». Власні наукові розвідки представили кращі студенти факультету, зокрема О. Андрішко озвучив свій нарис-роздум «Шевченко і Хмельницький». Звучали українські народні пісні у виконанні студентки другого курсу бандуристки К. Шпильової. Завершилися читання інсценуванням балади «Утоплена», підготовленої студентами факультету українського відділення.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram