Версія для друку

Письменницька плеяда університету

Замало – бути! Ще треба статись.
Іван Сокульський

У Дніпропетровському національному університеті ім. О. Гончара напередодні Міжнародного дня рідної мови відбулася презентація книги нарисів про життєтворчість письменників «О, alma mater, зоре світанкова!». Це – перша ластівка Обласного центру історії та розвитку української мови в проекті видань про видатних письменників, які є вихованцями ДНУ. Рідна alma mater назавжди залишається у вдячній пам’яті випускників, адже найчастіше саме тут з’явилися перші збірочки, шліфувався талант, прийшло кохання. Нинішні студенти–філологи активно працювали над створенням цієї книги. Вони зустрічалися з письменниками, брали в них інтерв’ю, уточнювали деякі біографічні дані своїх героїв, розшукували додаткові матеріали в Інтернеті.

Декан факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства Ірина Степанівна Попова відзначила, що 10 років поспіль світове співтовариство відзначає день захисту рідної мови: «Я вважаю, що час розмов про мовну ситуацію у нашій державі та в її окремих регіонах минув, тепер потрібно робити конкретні справи. Сьогодні ми усім творчим колективом звітуємо про виконану роботу, презентуючи книгу «О, alma mater, зоре світанкова!», до якої ввійшли нариси про 32 письменників. Нині готується друга частина видання, у якій будуть представлені життя і творчість ще 35 майстрів пера – випускників ДНУ».

Ректор ДНУ ім. О. Гончара Микола Вікторович Поляков привітав письменників в оновленій alma mater: «В університеті панує такий доброзичливий клімат, що ми радіємо виходу кожної нової книги. Одним з перших чотирьох факультетів на момент заснування університету був філологічний. Він найдавніший, але разом з тим постійно демонструє приклади новітніх форм освітянської роботи та виховання молоді. Символічним є також і те, що університет носить ім’я нашого видатного випускника філологічного факультету, письменника Олеся Гончара». Микола Вікторович запропонував письменникам відвідати аудиторії в оновленому корпусі, подивитися на сучасні умови навчання молодих колег та частіше заходити до рідного університету, щоб поспілкуватися зі студентами, поділитися досвідом.

З тих письменників, творчість яких розглядалася у книзі нарисів, на презентацію завітали Сергій Бурлаков, Олександр Завгородній, Микола Чабан, Сергій Лебідь, Олександр Твердохліб, Марія Дружко, Олександра Омельченко, Наталя Дев’ятко. Кожному було надано слово: письменники з гумором згадували цікаві випадки з часів навчання в університеті, емоційно зачитували власні поезії про перше кохання, лунали слова подяки рідному університету за науку.

Директор Центру Наталя Сергіївна Голікова наголосила, що основним завданням центру є усіляке сприяння тому, щоб державна мова на Дніпропетровщині була знаною, відомою, посіла чільне місце у нашому житті. Також Центр приділяє увагу відродженню найкращих традицій, які існували в університеті і на рідному факультеті.

Голова Дніпропетровської спілки письменників Леся Степовичка вважає вихід книги хвилюючою культурною акцією на Дніпропетровщині. «Придніпров’я пишається такими велетами духу 20 століття, як Валер’ян Підмогильний, Олесь Гончар, Павло Загребельний, усі вони навчалися у цьому університеті. Більше половини спілчан нашого відділення СПУ – також випускники Дніпропетровського національного», - наголосила Л. Степовичка. Леся Несторівна подякувала керівництву університету та факультету за активну співучасть у літературному процесі Придніпров’я, оскільки без популяризації художніх творів вони залишаються настільними книгами.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram