Версія для друку

Ні року без нового проекту

У Палаці студентів Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара відкрилась персональна виставка старшого викладача кафедри образотворчого мистецтва та дизайну факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства ДНУ Віктора Корсунського. На суд глядачів автор представив серію різноманітних етюдів пейзажу, які за короткий термін були ним виконані з нагоди свого ювілею. У зображених художником пленерних роботах втілено власний погляд на чудові краєвиди різних країн; домінантою виступає кольоровий контраст, який підкреслює головне в етюдах – настрій, емоції та почуття.

Цікаво вибудовано просторове середовище: картини розміщені на монтажно-будівних конструкціях, що підкреслює контраст між піднесеним і брутальним. Об’єм дає можливість розглядати роботи з різних боків, порівнювати.

Відкриваючи виставку, декан факультету професор І.С.Попова поздоровила майстра зі знаковою подією не тільки в його особистому житті, а й з суттєвою подією в житті факультету та університету. Зазначила надзвичайну відповідальність, сумлінність в усьому, за щоб не брався Віктор Олексійович; його високий професіоналізм, помножений на звичайну людську порядність:

- Все це забезпечило йому авторитет, повагу з боку студентів, колег, керівництва університету, – продовжила Ірина Степанівна. – В його сьогоднішньому активі як педагога, як мистецтвознавця багато хороших справ. Варто тільки нагадати, що разом з М.І.Храмцовим він розробив дизайн Музея історії університету; зі студентами кафедри багато робить для розвитку міжнародних зв’язків. І те, що ми маємо сьогодні плідну співпрацю з Люблінським університетом імені Марії Кюрі-Склодовської – це все завдяки, в першу чергу, зусиллям Віктора Олексійовича. Ми всі дуже сподіваємося, що така співпраця буде й надалі продовжена. І що у тих проектах, які здійснюються за кордоном, братимуть участь студенти і викладачі нашої кафедри.

Я, як філолог, не берусь професіонально міркувати про те, що ми сьогодні бачимо. Але як пересічна людина, я зробила однозначний висновок, про те, що це красиво, професіонально. В етюди, представлені сьогодні на виставці, вкладений талант автора, його душа, серце, особливе сприйняття навколишнього світу. І це, безперечно, не підсумок, а лише етап у його творчій біографії. Будуть наступні етапи, ще більш успішні, більш знакові, більш суттєві. Без всякого сумніву, хочу висловити думку про те, що виставка матиме успіх.

Ірина Степанівна побажала художнику здоров’я, всього найкращого, удачі, творчого натхнення; щоб він ще неодноразово радував глядачів яскравими подіями. Від усього колективу факультету, зокрема колективу кафедри образотворчого мистецтва та дизайну, особисто подякувала директорові Палацу студентів ДНУ В.В.Стукалу за співпрацю, докладання немалих зусиль, власних ідей, допомогу для втілення таких прекрасних проектів, що відбуваються у Палаці.

Сам же автор розповів, що подорожуючи країнами Європи, робив замальовки та ескізи, фотографував місця, які зацікавили, запам’яталися. Нові пейзажі, краєвиди, кольори, нові враження та відчуття стали потужним поштовхом до праці, до нового в творчості, нових експериментів. За два-три роки накопичилося чимало сюжетів, короткострокових начерків з України (Крим, Карпати), Польщі, Германії, Данії, Швеції. 32 етюди, представлені на виставці, художник зробив за мотивами цих тимчасових ескізів за п’ять тижнів перерви студентських занять (карантин і канікули), приурочивши подію до свого 50-річного ювілею. На думку В.Корсунського у сучасному живописі можна обмежитись написанням саме етюдів, які стають самодостатніми і краще передають емоції автора, створюють певний настрій. Вони більш енергетичні, миттєво відображають той стан природи, який художник бачить, відчуває в певну мить, трансформуючи, переосмислюючи дійсність. Художнику цікаво домислювати побачене відповідно до свого сприйняття, свого настрою, своєї задачі, часто замінюючи форму кольором. З одної замальовки можна зробити серію різних етюдів, залежно від настрою автора, що створюють зовсім різні враження.

Сенс нової виставки Віктора Корсунського – зарядити глядача енергією, почуттям, дати живий імпульс. „Для мене головним є колір, – розповідає він, – я в ньому живу, я хочу, щоб мене оточували енергетичні сполучення, пучки кольорів. Взимку я впадаю у депресію. Я люблю, щоб все було яскравим, потужним. Гасло моєї творчості – колір випущений на свободу. Вважаю, що художник повинен працювати кожного дня, кожної миті. Тим більше, що етюди не потребують багато часу. Вони потребують трошки зосередженості, якогось спокою, певного настрою. Зрозуміло, що життя у великому місті, а тим більш викладацьке життя не сприяють цьому. Але певні періоди, паузи можна знаходити, заповнювати їх роботою. А взагалі, я не вважаю себе живописцем, більше займаюся інтер’єрами, монументальним розписом, зробив багато дизайнерських проектів.

Щодо найближчих планів, то до початку травня цього року плануємо зробити зі студентами 4-ого курсу виставку на тему соціалістичного графічного мистецтва під назвою „Соц-арт”. Це будуть плакати, реклама, об’яви, за мотивами рекламної графіки років розвиненого соціалізму. У літку четвертий раз будемо брати участь у міжнародному фестивалі етнічної музики в Казимежі, третій – в ювілейному, 40 фестивалі „FAMA” у Свіноуст’є. Це один з найпрестижніших фестивалів в Європі. Ми зі студентами будемо продовжувати займатися сценографією – розробляти світло, сцену, втілюючи в життя свої ідеї та ідеї учасників з ВНЗ інших країн (до речі, наш університет єдиний представляє Україну).

З кожним роком у мене з’являється все більше творчих ідей. Намагаюся втілювати на кафедрі гасло – ні року без нового проекту. Вважаю, якщо не займатися творчістю, мистецький заклад вмирає, стає не затребуваним”.

Коротка довідка:

Народився В.О. Корсунський 18 лютого 1960 року в місті Коростень Житомирської області. Закінчив художньо-графічний факультет Харківського державного університету імені Г.Сковороди. З 2003 року працює старшим викладачем кафедри образотворчого мистецтва та дизайну факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства ДНУ ім. О.Гончара. У творчій діяльності перевагу надає проектам, пов’язаним з дизайном інтер’єру, екстер’єру та монументальним живописом. Виконав багато особистих проектів. Основні з них: художньо-стилістичне оформлення Національного Сорочинського ярмарку 1981-1986 років; у 1995 році разом з колегами створив штучний зимовий сад у Донецьку; оформив декілька інтер’єрів санаторію, готелю, приватного котеджу „Газпром” у Сочі в 1999-2000 роках; у 2007 брав участь у рекламному забезпеченні торгової мережі „IKEA” в Росії; разом з колегою М.І. Храмцовим створив сучасний дизайн музею історії ДНУ ім. О.Гончара.

З 2005 року бере участь у міжнародних пленерах серед викладачів європейських університетів, які проводяться у Польщі: Хенові, Казімеж, Мічковце, Кошалін, Устроне-Морське; організував участь студентів кафедри в оформленні музичного фестивалю народної музики в Казімежі протягом трьох років (2007-2009); разом зі студентами кафедри створив сценографії для проведення гала-концерту міжнародного фестивалю „FAMA” у Свіноуст’є, де взяли участь відомі та популярні європейські музичні виконавці (2008-2009);брав участь в інтернаціональному проекті графіки „ENTROPI OF ART”, де був відзначений дипломом.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram