Версія для друку

Дружба через мистецтво

Міжнародне співробітництво Дніпропетровського національного університету імені О. Гончара інтенсивно розвивається й охоплює усі сфери його діяльності: від навчальної та наукової – до культурної. Безперечно, що такі зв'язки взаємозбагачують, надають можливість навчитися один у одного новим підходам до вирішення найрізноманітніших проблем. Сьогодні ДНУ співпрацює з більш ніж 50 країнами світу. Серед них все вагомішим стає співробітництво з вищими науковими та навчальними закладами Республіки Польща, яскравим прикладом якого є співпраця з Люблінським університетом Марії Кюрі-Склодовської (УМКС), що триває з 2003 року.

На урочистій церемонії підписання двостороннього договору ректор українського університету професор Микола Поляков, підкреслив, що його укладено на принципах поваги й урахування інтересів кожної зі сторін. Угода передбачає здійснення спільних дослідницьких проектів, науковий та академічний обмін студентами, реалізацію культурних програм, обмін методичною літературою, матеріалами конференцій тощо. Особливі надії покладалися на співпрацю окремих факультетів. Зокрема, виходячи з цього договору, був підписаний проект про співробітництво між кафедрою образотворчого мистецтва й дизайну факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства ДНУ та художнім факультетом Інституту мистецтв УМКС.

За словами декана факультету професора І.С. Попової, активна творча співпраця розпочалася з травня 2005 року. Тоді студенти й викладачі кафедри образотворчого мистецтва та дизайну ДНУ вперше побували на пленерах в Любліні, а в серпні того ж року троє фахівців із ДНУ були запрошені на І міжнародний пленер серед викладачів мистецьких університетів, який проходив у Хінові біля Гданська. Метою пленерів, організатором яких став професор графіки художнього факультету УМКС Роман Колодзей, було ознайомлення з рівнем підготовки учасників, обмін надбаннями різних художніх шкіл, самовдосконалення. Українські гості мали змогу вивчити досягнення польських майстрів у дизайні, малюнку, живописі та скульптурі, структурою освіти, методикою роботи зі студентами. Безумовно, такі поїздки розширюють та змінюють погляд молодих людей на світ.

У 2006 року Роман Колодзей вперше відвідав Дніпропетровський університет, де познайомився з особливостями української школи мистецтв. Також професор провів майстер-класи для студентів другого й третього курсів на тему нових тенденцій і технологій у галузі декоративно-прикладного мистецтва. Відомий графік зауважив, що підготовка українських студентів відповідає європейському рівню.

Ці зустрічі стали початком плідної творчої діяльності та обміну досвідом між викладачами і студентами двох університетів. Так, наприкінці січня 2007 року в Палаці студентів Дніпропетровського національного університету була відкрита перша в Україні виставка польських графіків, у тому числі студентів і викладачів університету ім. Марії-Кюрі Склодовської. Польський плакат презентували художник-графік, професор Роман Колодзей і доктори факультету Анджей Велковський та Мірек Грушевський. Приємно, що починалася ця виставка саме з Дніпропетровського університету, а потім уже експонувалася в Києві і Харкові.

Відтоді кожного року студенти і викладачі кафедри образотворчого мистецтва та дизайну ДНУ відправляються на стажування до Польщі, де беруть участь не тільки у пленерах, а й у міжнародних фестивалях разом з митцями із Чехії, Іспанії, Америки, Угорщини, Росії, Румунії, Болгарії. Гідно представляє Україну і ст. викладач кафедри В.О.Корсунський: його живописні та дизайнерські роботи регулярно відзначаються на різноманітних міжнародних заходах. До речі, у червні 2008 року за пропозицією української діаспори художник відкрив свою творчу персональну виставку в польському місті Кошалін і був нагороджений почесною відзнакою.

У травні 2009-го року викладачі ДНУ взяли участь у відкритті І-го інтернаціонального проекту графіки „ENTROPI OF ART” у Варшаві з участю представників польського сейму, мерії міста, українського консула. Цей проект відбувався на конкурсній основі, і саме представники Дніпропетровського національного університету імені О.Гончара одними з перших отримали запрошення. А роботи викладачів В.О.Корсунського й О.М.Шабанова потрапили до каталогу кращих майстрів Європи та інших країн світу „ENTROPI OF ART”. Автори отримали дипломи переможців першої двадцятки учасників. І відразу в червні Віктором Корсунським в Україну були привезені твори другої двадцятки учасників конкурсу, які експонувалися у Палаці студентів ДНУ.

Вже два роки поспіль група студентів Дніпропетровського національного університету ім. О.Гончара на чолі з В.О.Корсунським єдині з України представляють вітчизняні університети на відомому, дуже престижному міжнародному студентському фестивалі „FAMA”, який щорічно відбувається на польському узбережжі Балтійського моря, у місті Свіноуст’є. На замовлення організаторів дніпропетровські дизайнери виконували сценографію для заключного гала-концерту та запропонували свій проект у номінації „Перформенс”. За свою роботу вони отримали відзнаку та були нагороджені екскурсійною поїздкою до Данії та Швеції. До речі, у гала-концерті беруть участь найвідоміші музикальні гурти Європи. Наприклад, минулого року, крім інших, виступала група „Smokie”, музиканти якої із задоволенням знялися з авторами оформлення сцени.

У вересні минулого року вперше пройшов пленер польських студентів в Україні. Незважаючи на матеріальні труднощі, завдяки дієвій підтримці ректора університету М.В. Полякова, вдалося належно організувати цей захід. Шість польських студентів художнього факультету на чолі з деканом паном Колодзеєм перебували протягом 10-и днів в Україні. Вони познайомилися з Дніпропетровщиною, відвідали Феодосію і Судак, і залишилися в захопленні від побаченого. За результатами цього робочого візиту (бо пленер – це завжди робота) в Будинку ботанічного саду ДНУ організована виставка живописних етюдів студентів із Польщі.

Майбутні спільні мистецькі задуми польських та українських колег передбачають нові виставки, обмін каталогами, інформацією, ідеями. Зрозуміло, що така плідна співпраця є надійною запорукою нових і цікавих аспектів взаємин як двох вищих навчальних закладів, так і двох держав.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram