Версія для друку

Аерокосмічна освіта на міжнародному рівні

Першою угодою про наукове і академічне співробітництво в галузі раке-тнокосмічної освіти між вищими навчальними закладами України і Бразилії став двосторонній договір, підписаний Дніпропетровським національним університетом ім. О.Гончара і Федеральним університетом м.Бразиліа – UnB.

З 2002 року Україна і Бразилія працюють над реалізацією спільного проекту будівництва пускового центру «Алкантара» для запуску супутників з використанням української ракети-носія «Циклон-4» і, природно, що обидві країни зацікавлені в розширенні співпраці у цій галузі. На запрошення бразильської сторони делегація Дніпропетровського національного університету ім. О. Гончара у грудні відвідала федеральний університет міста Бразиліа, де проходила Перша Бразильсько-Українська робоча зустріч з аерокосмічної науки і техніки.

Як зазначив ректор ДНУ професор М.В.Поляков, в рамках реалізації міждержавних угод вже відбулося кілька зустрічей з представниками Міністерства оборони, Міністерства освіти і науки та Національного космічного агентства Бразилії, в ході яких наголошувалося на зацікавленості у спільній підготовці фахівців та узгоджувалися пріоритетні напрямки досліджень. «Розвиток спільного українсько-бразильського підприємства «Алкантара-Циклон-Спейс» передбачає активізацію наукових обмінів. З української сторони роботи проводять ДКБЮ «Південне» та ВО «Південний машинобудівний завод», тому природно, що у списку бажаних партнерів і Дніпропетровський національний університет, як такий, що є основним постачальником висококваліфікованих кадрів для цих підприємств і ракетно-космічної галузі в цілому. У нас є досвід підготовки фахівців для більш ніж 50 країн світу, тому ми із задоволенням співпрацюватимемо із UnB. Федеральний університет міста Бразиліа – гідний партнер, там навчається 40 тисяч студентів, працює більше 2 тисяч викладачів, тож ми впевнені, що наша робота принесе користь обом країнам,» – наголосив Микола Вікторович.

Ректор UnB професор Жозе Геральдо де Сауза Жуніор висловив впевненість, що співпраця з ДНУ стане основою розвитку ракетно-космічної освіти в Бразилії. Нині в університеті UnB будується новий кампус «Гамма», де й працюватиме новостворений аерокосмічний департамент.

В ході візиту науковці фізико-технічного факультету ДНУ провели ряд презентацій для бразильських колег: проф. Петренко О.М. «ДНУ – навчання та наукові дослідження для ракетно-космічної галузі України» та «Розробка електричних ракетних двигунів в ДНУ», проф. Січевий О.В. «Перспективні науково-технічні розробки ракетно-космічної техніки», доц. Бучарський В.Л. «Використання чисельних методів при проектуванні та дослідженні ракетних двигунів». Під час зустрічі українська делегація відвідала навчальні та науково-дослідні лабораторії Федерального університету, в яких науковці UnB продемонстрували свої розробки в галузі електричних ракетних двигунів, гібридних ракетних двигунів, систем автоматичного управління та контролю безпілотних літальних апаратів, робототехніки, систем передачі та обробки інформації.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram