Версія для друку

Навчання у Франції – цілком досяжна мета

Розробка програми із захисту дипломів під подвійним керівництвом – такою була мета візиту науковців Університету Мен (м. Ман, Франція) до Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара. Вже рік в рамках двосторонньої угоди між університетами здійснюється академічний обмін, зокрема три студентки факультету міжнародної економіки рік навчалися в Університеті Мен. Сьогодні французькі колеги шукають перспективні напрямки співробітництва з іншими факультетами. «В Дніпропетровському національному університеті є багато спеціальностей, які відповідають специфіці нашого університету, - зазначив директор з науки і техніки науково-дослідної частини Університету Мен Мішель Пезеріль. – Ми прагнемо налагодити наукові і академічні зв’язки в галузях прикладної математики, фізики, хімії, біології, економіки та механічної акустики».

Про це йшлося під час зустрічі гостей з першим проректором ДНУ Олександром Кочубеєм, а пізніше – з представниками факультетів. «Наші цілі цілком співпадають – наголосив професор О.О.Кочубей. –Міністерством освіти і науки України прийнято рішення про введення нових форм додатків до дипломів про вищу освіту. Це іще один крок на шляху реалізації положень Болонської декларації, адже нові додатки відповідають європейським зразкам. У них буде зазначено, за яким навчальним планом велась підготовка бакалавра чи магістра, які кредити можна перезарахувати. На нашу думку, це сприятиме мобільності студентів у межах Європейського Союзу.

Сьогодні в ДНУ вже є досвід подвійного керівництва бакалаврськими і магістерськими роботами разом із професорами університетів Німеччини, тому із задоволенням будемо впроваджувати цей досвід і в роботу з французькими ВНЗ. Цікавим і перспективним вважаємо також подвійне керівництво здобувачами вчених ступенів. Так, два наші аспіранти вже працюють над дисертаціями у французьких наукових установах: Середземноморському університеті й Інституті прогресивної механіки. Наукове керівництво здійснюється професорами з обох країн. Сьогодні є і законодавча, і нормативна база для розширення такої співпраці,» - зазначив Олександр Олексійович.

Директор з освітніх програм науково-дослідної частини Університету Мен Мохамед Аіт дав роз’яснення з приводу розбіжностей у програмах магістерської підготовки, що у Франції передбачає два роки навчання, протягом яких велика увага приділяється стажуванню випускника за майбутнім фахом. Але успішне закінчення магістратури дає шанс на отримання аспірантської стипендії на три роки для роботи над кандидатською дисертацією у Франції. За словами месьє Аіта, шанси на отримання таких стипендій для тих магістрів, які прагнуть присвятити своє життя науці, дуже високі. Але необхідно прагнути своєї мети.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram