Версія для друку

Візит до університету науковців Федерального університету міста Бразиліа

Питання розвитку співробітництва в галузі аерокосмічної освіти обговорювалися під час візиту до Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара науковців Федерального університету міста Бразиліа (Бразилія). У ході зустрічі з ректором ДНУ професором Миколою Поляковим йшлося про активізацію наукового і академічного обмінів між двома університетами в межах реалізації міжурядових угод, підписаних президентами двох країн. З 2002 року Україна і Бразилія працюють над реалізацією спільного проекту будівництва космічного ракетного комплексу «Циклон-4» на пусковому центрі «Алкантара», і, природно, що обидві країни зацікавлені у розширенні співпраці у цій галузі.

За словами професора кафедри інженерної механіки Карлоса Гургеля, зацікавленість бразильських вчених зумовлена розвитком спільного українсько-бразильського підприємства «Алкантара-Циклон-Спейс», яке створене на виконання міжурядових угод. З української сторони роботи проводять ДКБЮ «Південне» та ВО «Південний машинобудівний завод», тому природно, що у списку бажаних партнерів і Дніпропетровський національний університет, як такий, що є основним постачальником висококваліфікованих кадрів для цих підприємств і ракетно-космічної галузі України в цілому. «Сьогодні ми працюємо над організацією семінару з проблем ракетно-космічних технологій, - наголосив Карлос Гургель, - і маємо за честь запросити науковців з України. Також сьогодні узгоджуються деталі двосторонньої угоди між нашими університетами, і, сподіваємося, що ректори зможуть підписати офіційні папери про співпрацю в галузі науки і освіти вже у наступному році. Нині у Федеральному університеті міста Бразиліа навчається 40 тисяч студентів, працює більше 2 тисяч викладачів. Ми маємо можливість відправляти молодих науковців для отримання докторського ступеню в кращі університети Європи, Сполучених Штатів, Японії. Сподіваємося на таку співпрацю і з Україною. Один наш студент вже навчається на фізтесі ДНУ, думаю, що цей напрямок буде активно розвиватися, адже у нас є багато спеціальностей, що доповнюють одна одну, і багато студентів які прагнуть навчатися в інших країнах».

Ректор ДНУ Микола Поляков детально окреслив гостям перспективні напрямки співпраці в галузі освіти і науки та передав для вивчення бразильським колегам збірку бізнес-пропозицій ДНУ, до якої увійшли більше сотні наукових розробок з підрахованим економічним ефектом від їх впровадження. Також ректор наголосив на широких можливостях для академічного обміну студентами, обов’язковою умовою якого є детальне узгодження навчальних планів споріднених факультетів обох університетів. В ДНУ вже є досвід подібної співпраці з багатьма європейськими вищими навчальними закладами, що відкрило широкі можливості для мобільності студентів, як того передбачає впровадження положень Болонської декларації, а також дало змогу отримати подвійний диплом – український і європейський. Ректор запевнив колег, що, за умови укладання подібних програм, університет забезпечить усім студентам, що прагнутимуть участі в академічному обміні з Бразилією, поглиблене вивчення португальської мови.

Професор Інституту фізики Хосе Леонардо Ферейра зазначив, що їх університет з 1960-х років працює в царині космічних технологій і проведення спільних досліджень з українськими науковцями сприятиме інтенсифікації цих робіт. «На жаль, поки у Бразилії немає можливості запусти супутник власними силами, тому ми сподіваємося на кооперацію з різними країнами у реалізації масштабних космічних проектів. Угода з Дніпропетровським національним університетом дає нам можливість залучити більше студентів для розвитку цієї галузі».

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram