Версія для друку

Міждисциплінарні дослідження міжнародного рівня

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара відвідав Посол Французької Республіки Жак Фор. Під час зустрічі з ректором Миколою Поляковим йшлося про продовження співпраці за тими проектами, що вже реалізуються ДНУ спільно із науковими та освітянськими установами Франції, а також про сприяння амбасади у пошуку нових партнерів і проектів.

На сьогодні ДНУ реалізує угоди про міжнародне співоробітництво з Інститутом прогресивної механіки (м. Клермон-Ферран), Середземноморским університетом (м. Марсель) та Університетом Мен (м. Ман). Успішним був досвід співпраці із університетами Париж-8, Екс Марсель, Жан Мулен Ліон 3 та Вищою комерційною школою Марселю.

– Наш класичний університет має унікальні можливості не тільки для академічного обміну студентами і викладачами, а й для здійснення наукових досліджень на міждисциплінарному рівні, – наголосив ректор ДНУ, професор М.В. Поляков. – Сьогодні ми можемо поєднувати фундаментальні дослідження з прикладними розробками у різних галузях знань, включаючи й інженерні науки, що вигідно вирізняє наш університет з-поміж інших класичних закладів освіти.

Яскравим підтвердженням цьому є результати співпраці вчених ДНУ з науковцями Відділення клітинної нейрокібернетики Національного центра наукових досліджень Франції. Основний напрям досліджень, що ведуться з 1992 року, – вивчення фундаментальних закономірностей зв’язку між структурою та функціями нервової системи на молекулярному, субклітинному, клітинному і системному рівнях організації з використанням математичного моделювання та інформаційних технологій. Нині у видавництві Кембриджського університету вийшла книга Сергія Корогода і Сюзан Тік-Дюмон «Електродинаміка дендритного простору». «Робота присвячена дослідженню основ функціонування нейронів мозку, – зазначив керівник проекту, професор ДНУ С.М.Корогод, – і має велике значення як для створення нового покоління комп’ютерів, нейрокомп’ютерів, так і для лікування нервових захворювань, у тому числі важких. Переважна частина теоретичних розробок здійснювалася на базі ДНУ ім. О.Гончара, а експериментальна частина проводилася у Франції».

– Ми побачили в університеті великий інтерес до Франції, французької культури й подальшого співробітництва, – засвідчив Жак Фор. – Тому ми дуже ретельно розглянемо усі напрямки співпраці в різних галузях, що запропонував нам пан ректор від імені факультетів і будемо всебічно сприяти розвитку взаємовідносин в галузі науки і освіти між нашими країнами і університетами. Я особисто із задоволенням прочитаю лекцію студентам Дніпропетровського університету про сучасну Францію, стан українсько-французьких відносин і про широкі можливості участі у програмах Євросоюзу для молоді, – підкреслив пан Посол.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram