Версія для друку

Повернення до Alma mater

У гості до студентів і науковців факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара завітала довгоочікувана гостя, випускниця 1951 року, дружина видатного українського письменника Павла Архиповича Загребельного Елла Михайлівна.

Незабутнім видався для майбутніх літературознавців, їхніх викладачів, та й самої гості, звичайний травневий вівторок. „Я не була в університеті 58 років і дуже зворушена такою теплою зустріччю. Та позитивна енергетика, яку ви подарували мені сьогодні, мабуть, найприємніше відчуття, за останній час, – зазначила Елла Михайлівна. – Які у вас гарні аудиторії! Коли ми прийшли в університет після війни, у нас не було навіть парт, були одні стільці. Але ви заслужили такі аудиторії за ваших дідів”.

Саме в Дніпропетровському університеті, в повоєнному 1946-му році, зустріла Елла Михайлівна свою Долю – Павла Архиповича, з яким прожили разом 58 років. Для нього вона була музою, берегинею, доброю порадницею та першим критиком. Крізь усе життя пронесли вони ніжні почуття, і сьогодні, згадуючи студента Загребельного, вона говорить із захватом: „У нас на курсі усі вважали себе талановитими поетами і письменниками, але фронтовики сприймалися як люди з іншої планети. Загребельний, високий, стрункий, у воєнній шинелі, вчився краще всіх, у нього переписували конспекти, до нього зверталися, не встигаючи прочитати щось із зарубіжної літератури. Він завжди встигав усе прочитати, краще за всіх знав латину. Йому навіть пропонували залишитися на кафедрі викладати латинську мову”. Поринаючи у спомини, Елла Михайлівна згадувала улюблених викладачів: професора Гая і доцента Чаплю, викладача латині Китаєва. „Ви сьогодні цінуйте кожну хвилину, кожен день. Молодість – це найкраще, що є у людини. А знання врятують вас від усього,” – з власного досвіду переконувала гостя студентів.

У сонячній і затишній аудиторії, що носить ім’я видатного Майстра вітчизняної літератури промайнула не одна година зустрічі. Гостя радо відповідала на запитання студентів і науковців про життя Павла Архиповича, його творчий шлях, літературні уподобання. Все це сьогодні є безцінними свідченнями тієї суперечливої епохи, що випала на долю письменника, і які зберегла Елла Михайлівна для нащадків. Безцінними подарунками сьогоднішнім студентам стали й особисті речі Павла Архиповича, які дружина привезла для поповнення експозиції аудиторії імені П.Загребельного: окуляри, наливні ручки, якими були написані „Я, Богдан” і „Роксолана”, ікони, рушники. Серед дарунків - святий образ Варвари, яку Майстер вважав своєю заступницею, адже мати, що померла, коли йому було 5 років, звали Варварою.

У Кончу-Озерну на згадку про теплу зустріч повезе Елла Михайлівна подарунки від Alma mater. Ректор Микола Вікторович Поляков вручив шанованій гості найвищу університетську нагороду – медаль ”За вірну службу ДНУ”. „Наш видатний випускник, талановитий письменник, Герой України Павло Архипович Загребельний є славою і гордістю університету, – наголосив Микола Вікторович. – Різні випробування випадали на його долю, але Ви завжди були поряд, були берегинею родинного затишку, допомагали у важку хвилину. Ваш внесок є неоціненним, і ми пишаємося, що Ви також випускниця Дніпропетровського університету”.

„Нам би дуже хотілося, щоб у Вас, шановна Елло Михайлівно, на згадку залишилась впевненість, що зустрічі з Вами завжди чекає колектив, який дуже щиро переймається питаннями української мови і літератури, загалом української культури, питаннями високої духовності і моралі, які для Павла Архиповича Загребельного завжди були найголовнішими, – зазначила декан факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства Ірина Степанівна Попова. У Вашій особі ми маємо людину особливої натури. Не зважаючи на те, що Ви, Елло Михайлівно, є дружиною людини по суті зіркової, Ви зберігаєте надзвичайну простоту, душевність, відкритість, яка завжди нам допомагала щиро спілкуватися. Ми сподіваємося вітати Вас на науковій конференції, присвяченій 85-річчю від дня народження П.А.Загребельного, адже наукове дослідження творчості Майстра дає багатий ужинок: студенти пишуть дипломні, випускні, магістерські роботи, готується до захисту кандидатська дисертація за його творчістю. Ми будемо пам’ятати Павла Архиповича і передєамо цю пам’ять молодому поколінню. Тож щиро прагнемо, щоб Ви були не гостею, а членом нашого колективу”.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram