Версія для друку

У гостях у винахідників цифрового світу

Науковці та випускники ДНУ взяли участь у семінарі у французькому Національному дослідному інституті інформатики та автоматики (INRIA).

Зокрема, на запрошення французької сторони доцент кафедри комп’ютерних технологій факультету прикладної математики Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара Олександр Хижа виступив на семінарі наукових команд Marelle та INDES Інституту ІNRIA. Олександр Леонідович прочитав доповідь «Про використання автоматизованих методів формального доведення правильності студентських програм» – результат спільних досліджень зі своїм дипломником Ігорем Високопоясним.

Доцент Олександр Хижа під час виступу

Безліч цікавих запитань і корисних зауважень українському колезі тоді надав Ів Берто, один із головних дослідників проекту Coq Proof Assistant, лауреат премій ACM Software System Award та ACM SIGPLAN Programming Languages Software Award 2013 року.

Зазначимо, що ІNRIA разом із Університетом Ніцци підтримує спільні магістерські програми для студентів з України. Тож факультет прикладної математики ДНУ ім. О.Гончара неабияк зацікавлений у налагодженні регулярного співробітництва з ІNRIA.

Зліва направо: Наталія Бєлова, Олександр Хижа та Ів Берто

Минулого року цьому середземноморському дослідницькому центрові в м.  Софія-Антиполіс виповнилося 50 років. Девіз Інституту – “Inventeurs du monde numérique” («Винахідники цифрового світу»). У зв’язку із півстолітнім ювілеєм в ІNRIA під рубрикою «50 років – 50 портретів» надали слово 50 ученим для відповіді на запитання: “Як ви уявляєте Вашу галузь досліджень у 2067 році?”. На одному з 50 портретів – і випускниця факультету прикладної математики ДНУ 2007 року, дослідниця (CR) Наталія Бєлова, яка на це запитання відповіла наступним чином: «З’являться нові комунікаційні технології (Інтернет речей – тільки початок). А разом із ними з’являться нові проблеми підтримки безпеки та збереження конфіденційності користувацьких даних».

Стенд Наталії Бєлової в Інституті INRIA

Раніше, у листопаді 2017 року, з метою розширення співробітництва рідного факультету із цим відомим французьким інститутом Наталія Бєлова вже брала участь у Міжнародній науково-практичній конференції «МПЗІС-2017» та читала лекцію нашим студентам про сучасні технології відслідковування користувачів у мережі Інтернет. Надалі на факультеті прикладної математики ДНУ Наталія планує прочитати курс лекцій із проблем безпеки та конфіденційності користувацьких даних у мережі Інтернет.

Кафедра комп'ютерних технологій


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram