Версія для друку

Передові космічні технології на благо людства

У Дніпропетровську під егідою Міжнародної Академії Астронавтики пройшла ІІ Міжнародна конференція «Передові космічні технології на благо людства», яка зібрала 238 делегатів із 14 країн світу. Науковці з Німеччини, США, Швейцарії, Бельгії, Франції, Італії, Чехії, Естонії, Румунії, Росії, Білорусі, Єгипту та інших країн працювали в п’яти секціях. Обговорювалися як перспективні напрямки удосконалення ракетно-космічних комплексів та супутникових систем, так і шляхи розв’язання глобальних проблем людства: створення анти-астероїдного захисту Землі, видалення радіоактивних залишків у космос, очищення навколоземного простору від техногенного забруднення. Організаторами конференції виступили ДП «КБ “Південне”», Національне космічне агентство України, ДП ВО «Південний машинобудівний завод», Дніпропетровський національний університет ім. О. Гончара, а генеральним спонсором виступив Фонд премії Роберта Хайнлайна.

Виступаючи зі сцени Палацу студентів ДНУ, що гостинно приймав всесвітньо відомих науковців, Генеральний секретар Міжнародної Академії Астронавтики Жан-Мішель Контант зазначив:

- Цілком закономірно, що після проведення конференцій у Будапешті і Нордвіку, чергова конференція проходить у Дніпропетровську. Міжнародна космічна спільнота схвально відгукнулася на запрошення взяти участь у її роботі, це дозволить членам МАА відкрити для себе Україну та познайомитися із фахівцями космічної галузі.

На попередніх наукових форумах, разом із проблемами впровадження передових технологій, ми розглядали питання ролі космосу для людства, що природно для такого висококваліфікованого зібрання. Наші колеги усвідомили значення і вплив космосу на людство, вони аналізують і узагальнюють ключові фактори щоб передати їх нашим наступникам – молодому поколінню.

Вітаючи організаторів, учасників і гостей Міжнародної конференції, Генеральний конструктор-Генеральний директор ДКБ «Південне», Віце-президент МАА Станіслав Миколайович Конюхов наголосив, що така увага до України розцінюється як визнання заслуг у галузі впровадження передових космічних технологій та освоєння космічного простору в мирних цілях.

- Найпрогресивніші наукові відкриття і технічні досягнення реалізуються, в першу чергу, в космічній техніці. Космічні технології увійшли в наше життя. Сьогодні неможливо уявити повсякденну діяльність без засобів космічного зв’язку, навігації, супутникового телебачення, Інтернету. Спектр космічних технологій і як результат – послуг, що надаються суспільству, досить широкий – від телефонного зв’язку і телебачення до автомобільної навігації та космічного туризму.

Сьогодні, в епоху глобалізації, космічна діяльність набуває наднаціонального характеру. Перспективні космічні технології є показником технічного потенціалу країни, і на ринок виходять нові амбітні держави. Переконаний, що у цьому конкурентному середовищі є великі можливості для взаємовигідної співпраці.

Про взаємовигідну співпрацю науковців виробничої та освітянської галузей у справі підготовки висококваліфікованих фахівців ракетно-космічного напрямку доповів ректор Дніпропетровського національного університету ім. О. Гончара, Академік МАА Микола Вікторович Поляков:

- Понад півстоліття Дніпропетропетровський національний університет готує висококваліфікованих фахівців для ракетно-космічної галузі. Завдяки співробітництву із КБ «Південне» і ВО «Південний машинобудівний завод», Інститутом технічної механіки НАН України, Науково-дослідним інститутом технології машинобудування сьогодні ми з гордістю констатуємо, що зі стін нашої alma mater вийшли талановиті керівники підприємств космічної галузі. Поєднання фундаментальної класичної освіти, фахових інженерних знань із виробничими навичками, здобутими на підприємствах-партнерах допомагають випускникам фізико-технічного факультету досягти професійного успіху.

Нещодавно разом із КБ «Південне» ми у складі інтернаціональної команди виграли черговий Темпус-проект «Реформування освітніх програм у галузі космічних технологій в Україні, Росії, Казахстані». До Консорціуму увійшли 24 організації, серед яких три європейських університети з Німеччини, Бельгії та Нідерландів і вісім з України, Росії, Казахстану.

Сьогоднішня конференція дає можливість не тільки видатним науковцям, які мають вагомі здобутки, обмінятися досвідом, а й молодим дослідникам винести на розгляд шанованого товариства свої ідеї. Сподіваюся, що результатом роботи стануть нові спільні проекти на благо усього людства.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram