Версія для друку

20 років плідної співпраці

Дніпропетровський національний університет імені О. Гончара відвідала численна делегація з міста Далянь (КНР). У складі делегації були науковці Далянського політехнічного університету на чолі з ректором Ю Циньпіном та представники адміністрації міста. Серед них – директори авіакосмічного інституту та інституту машинобудування ДПУ, Центру трансляції технологій ДПУ, Управління трудових ресурсів та соціального страхування Далянської високотехнологічної промислової галузі та інші. У Палаці студентів ДНУ гостей зустрічали ректор Микола Вікторович Поляков, проректори, представники фізико-технічного факультету. Обидва ректори докладно розповіли про свої заклади.

- З вищими навчальними закладами Китайської народної республіки Дніпропетровський національний університет плідно взаємодіє вже 20 років, – наголосив М.Поляков. – За ці роки підготовлено багато спеціалістів – громадян КНР – за різними спеціальностями, захищені кандидатські дисертації, виконані різноманітні спільні проекти. Зараз в ДНУ навчається близько 300 студентів з Китаю. Також в університеті є спеціальність „Китайська мова”, а серед викладачів – науковці з Китаю. Кожного року на цю спеціальність ми набираємо близько 30 студентів, і зазначу, що конкурс серед абітурієнтів дуже високий. Також багато наших студентів-мовників обирають за другу іноземну для вивчення саме китайську.

Також Микола Вікторович коротко розповів про активну співпрацю викладачів і науковців ДНУ з колегами з вищих навчальних та наукових закладів КНР, з якими вже підписані договори про співробітництво. Це – Харбінський технологічний інститут, Шандунська науково-технічна академія, Нанчанський інститут аерокосмічних технологій (зараз – Наньчанський Гонконгський університет), Шанжайський педагогічний інститут та Університет міста Ечжоу. Угоди передбачають підготовку висококваліфікованих фахівців для Китаю, поліпшення рівня викладання китайської мови в Україні, обмін студентами, мовне стажування. Вчені та викладачі ДНУ ім. О. Гончара неодноразово виїжджали до Китаю для участі у наукових конференціях і виставках, читання лекцій, проведення рекламних кампаній. Студенти-філологи китайського відділення щорічно, починаючи з 1999 року, поглиблюють свої мовні навички в КНР.

У відповідь ректор Далянського політехнічного університету Ю Циньпін зазначив, що його університет також є одним з лідерів освітянської галузі Китаю, тож співпраця буде збагачувати обидва ВНЗ. Він висловив зацікавленість в обміні викладачами, запросивши українських науковців працювати за контрактом в КНР. Пріоритетними для себе науковці політехнічного вишу вважають розвиток аерокосмічного та матеріалознавчого напрямків і бачать широкі перспективи у співпраці з фахівцями інженерних напрямків ДНУ.

Результатом зустрічі з делегацією Далянського політехнічного університету стало підписання двостороннього договору про співробітництво в галузі освіти і науки, який передбачає спільну підготовку магістрів і бакалаврів, обмін студентами та викладачами, співробітництво у сфері навчальної та наукової роботи. Колеги обговорили перспективи подальших взаємовідносин та намітили конкретний план дій на найближчий час. Така зустріч, безумовно, сприятиме подальшому розвитку та удосконаленню співпраці, взаємозбагаченню у сфері передових наукових досягнень і досліджень, що буде корисним для обох країн. Тож надалі навчальні заклади двох держав очікує цікава, творча робота.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram