Версія для друку

Прапороносець вітчизняної літератури

Ім’я Олеся Гончара стало для Дніпропетровського національного університету надійним дороговказом, коли два 90-літні ровесники поєдналися міцним зв’язком – класичний вуз отримав ім’я свого випускника. Усі події в університеті протягом ювілейного року були освячені постаттю Олеся Гончара.

Добра традиція сформувалася на факультеті української й іноземної філології та мистецтвознавства ДНУ за участю Центру гуманітарних проблем освіти проводити на початку квітня, до дня народження письменника Гончарівські читання. Викладачі кафедри української літератури та запрошені доповідачі виступають перед колегами, студентами з доповідями, в яких подається нове прочитання творчості Олеся Гончара. Наводяться нові факти з його життя – протистояння радянській владі у справі збереження й розвитку української культури, мови, врятування українських письменників від розправи з ними тоталітарної держави у 60–70-х роках минулого століття, чорнобильській загрозі людству, відстоювання незалежності України у 80-х – на поч. 90-х рр.

Тож, 3 квітня у першому корпусі Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара в аудиторії імені академіка Олеся Гончара пройшли традиційні щорічні читання, присвячені 91-й річниці від дня народження видатного українського письменника, славетного випускника університету. Вже вчотирнадцяте ім’я митця зібрало на святі викладачів, студентів та поціновувачів його творчості. І вперше читання відбулися в університеті після присвоєння йому імені Олеся Гончара.

У проведенні Гончарівських читань взяли участь викладачі кафедри української літератури, студенти факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства, проректор з гуманітарних питань та виховної роботи, професор Валентин Іваненко, декан факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства, професор Ірина Попова, голова правління обласної організації Національної спілки письменників України Леся Степовичка. Учасники Читань поклали квіти до погруддя письменника, що прикрашає другий корпус ДНУ, провели презентацію фахового збірника наукових статей, до якого ввійшли матеріали П'ятої Всеукраїнської наукової конференції «Творчість Олеся Гончара в соціокультурному і національному параметрах», наукові доповіді та публіцистичні роздуми магістрів і студентів факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства, показали театралізовану постановку за творами О. Гончара.

Творчість письменника багатогранна, простір її охоплення – від витонченої лірики кохання до глибоких філософських роздумів, від оспівування сонячного натхнення степу до відтворення правди воєнного лихоліття. Читання, що цього року пройшли під назвою «Розмова з Майстром», показали актуальність творів Олеся Терентійовича серед молоді, для якої він писав так багато. Тому читання, перш за все, були спілкуванням юні з майстром слова-оспівувачем життя-людиною світу-сином Дніпра про те вічне, що не зникає з пам'яті поколінь. Це були різні типи «розмови»: наукова (дослідження студентами-філологами воєнної прози О.Гончара), публіцистична (студентські роздуми про людську і письменницьку неповторність Митця), патріотична, героїчна (у якій звучить живий голос письменника у запису – О.Гончар читає поезії про Велику Вітчизняну війну, яку він, учорашній студент Харківського університету, пройшов від першого до останнього дня), розмова висока, поетична (коли вже студенти винесли на суд аудиторії свої поетичні спроби), «розмова про пам'ять» (міні-вистава за воєнною прозою письменника), розмова «на рівних», яку провела з Майстром письменниця Леся Степовичка.

Усі виступи – і відомих письменників, і науковців, і, головне, молодих дослідників творчості Митця – відзначалися щирістю та жвавою зацікавленістю. Кожного року дослідникам відкриваються нові грані творчої й людської постаті Олеся Гончара, і важливу роль у цьому відіграють традиційні університетські Читання.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram