Версія для друку

Світ як одна одиниця людства

25 березня у Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара в черговий раз було представлено Програму академічних обмінів Сполучених Штатів Америки імені Фулбрайта. Ця Програма розрахована на студентів, аспірантів та викладачів у галузі гуманітарних та точних дисциплін і передбачає проведення досліджень в університетах США. Всі витрати бере на себе американська сторона. В Україні Програма діє за підтримкою Посольства США.

Про те, чим корисні довгострокові дослідницькі проекти, як потрапити до Програми, який досвід можна отримати, перебуваючи на стажуванні за кордоном, розповіла координатор Програми обміну науковців Інна Бариш. За її словами, у рамках Програми ім. Фулбрайта в Україні проводяться конкурси для науковців, студентів, викладачів та випускників вишів. Вони можуть побувати в Америці, а американці — в інших країнах світу (українські ВНЗ мають можливість запросити американських лекторів). Але головною метою Програми є поглиблення взаєморозуміння між народами Сполучених Штатів та інших країн за допомогою наукових обмінів.

- Дітище наукової спільноти США – Програма академічних обмінів ім. Фулбрайта – найстаріша і найвідоміша у світі міжнародна програма наукових обмінів, що почала своє існування у 1946 році за ініціативою сенатора Вільяма Фулбрайта, – поінформувала аудиторію представник в Україні. – З'явилася вона на згарищах повоєнної Європи. Молодий сенатор Вільям Фулбрайт завдяки науковим стипендіям мав можливість побувати в Європі. Розмірковуючи над тим, як запобігти повторенню таких війн, Фулбрайт дійшов до висновку, що тільки вмінням думати про світ як одну глобальну одиницю людство зможе зберегти себе. Сьогодні його програма діє у понад 155 країнах світу і здійснюється за підтримкою уряду США.

В Україні Програма діє з 1992 року. З того часу її стипендіатами стали понад 400 українців, а більше 300 американців займалися дослідницькою та викладацькою діяльністю в Україні. Щороку українським науковцям надається щонайменше 20 стипендій, розрахованих на один або два семестри.

З 2007 року до пріоритетних галузей спеціалізації, крім гуманітарних та соціальних наук, включено точні, технічні та природничі дисципліни: астрономія, аеронавтика, біологія, біомедична інженерія, геологія, екологія, енергетика, інженерні дисципліни, комп’ютерні науки та інформаційні технології, матеріалознавство, математика, когнітивні науки/нейронауки, океанографія, охорона здоров’я, фізика, хімія.

Конкурсний вiдбiр проводить Офiс Фулбрайта. Учасники Програми мають заповнити анкету та подати детальний проект дослідження. Проекти оцінюються рецензентами та комiсiєю у складі українських та американських науковців. Остаточне рішення приймається Мiжнародною Фулбрайтiвською Радою у Вашингтоні.

У 1999 році випускники Програми iм. Фулбрайта в Україні створили Фулбрайтівське товариство, яке стало невід’ємною частиною світової спільноти фулбрайтерів. Основні напрямки роботи товариства: поглиблення наукової діяльності; популяризація Програми ім. Фулбрайта; організація наукових конференцій та семінарів; впровадження фулбрайтівського досвіду в інтелектуальне життя України; розвиток зв’язків між американськими та українськими вченими.

Цього разу у Дніпропетровському університеті були оголошені конкурси за такими напрямами навчання:

- Fulbright Graduate Student Program: обмін студентами на рiвнi аспірантури. Випускники ВНЗ, аспіранти, студенти старших курсів можуть отримати стипендії для здобуття магістерського ступеня в університетах США. Водночас українські університети щороку приймають на стажування 8-10 американських аспірантів.

- Fulbright Faculty Development Program: проведення дослідження в університетах США упродовж одного академічного року. Дослідницька програма для молодих викладачів та науковців, журналістів, фахівців з бібліотечної, музейної, архівної справи та спеціалістів у галузі управління культури. У конкурсі можуть брати участь науковці та спеціалісти з дворічним професійним досвідом, віком до 35 років, які ще не мають наукового ступеня, та молоді кандидати наук (не пізніше 3-х років після захисту).

- International Fulbright Science and Technology Ph.D. Award: стипендії для навчання в аспірантурі в університетах США. Навчання у провідних американських університетах на рівні аспірантури протягом трьох років з правом захисту наукового ступеня Ph.D. Щороку Державним Департаментом США виділяється 25 - 27 стипендій для молодих науковців з різних країн світу.

- Fulbright Scholar Program: обмін науковцями та діячами культури. Програма передбачає проведення досліджень в університетах США на період від чотирьох до дев’яти місяців. У програмі можуть взяти участь кандидати та доктори наук – співробітники та викладачі академічних інститутів, ВНЗ і наукових центрів, молоді дослідники без наукового ступеня, аспіранти останнього року навчання, діячі культури, фахівці з бібліотекарства та журналісти, які вільно володіють англійською мовою.

За словами координатора, програма не надає жодних преференцій ані географічно, ані галузево. Вимоги до претендентів дуже суворі, але головною є вмотивованість і бажання потенційного учасника Програми. Основні критерії – українське громадянство, наукові досягнення, науковий план дослідження та вільне володіння англійською мовою на професійному рівні.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram