Версія для друку

Державна премія – вченому ДНУ

Указом Президента України від 1 грудня члену-кореспонденту НАН України, професору ДНУ А.П.Травлєєву присуджена Державна премія України в галузі науки і техніки 2008 року за розробку і впровадження порушених гірничими роботами земель як елементів екологічної системи. Це впевнена перемога школи екологів Дніпропетровського національного університету ім. О.Гончара.

Однією з багатьох проблем, якими займається вчений, є проблема лісової рекультивації порушених земель. За переконанням університетських науковців, відновлення порушених земель має важливе державне, наукове, оздоровче та рекреаційне значення. На території України 140 тис. гектарів земель знаходяться в порушеному стані, і лісова рекультивація є найбільш ефективним способом рекультивації ґрунтів у степовій зоні.

Довгі роки ми намагалися як можна більше взяти від природи. Тоді здавалося, що це буде завжди. Але зараз кожному зрозуміло, що не можна тільки брати – колись потрібно й віддавати. Цю місію повною мірою виконують вчені біолого-екологічного факультету ДНУ. Зараз природоохоронну діяльність університетських екологів очолює доктор біологічних наук, професор, член-кореспондент НАН України Анатолій Павлович Травлеєв.

Результати досліджень А.П. Травлєєва та його учнів послужили основою для розробки системи відновлення порушених земель у Західному Донбасі, Львівсько-Волинському вугільному басейні, в Олександрійському буровугольному басейні, у Кривбасі. Тільки у Західному Донбасі загальна площа експериментально-виробничої ділянки лісової рекультивації шахтних відвалів, що спроектована вченими ДНУ, сягає 60 га.

Колективом розроблений ряд нових наукових напрямків в екології, геоботаніці та ґрунтознавстві: техногенна біогеоценологія, конструктивне ґрунтознавство, інженерна геоботаніка, екологічна мікроморфологія, пертинентна біогеоценологія, біогеоценологія. Сьогодні Днепропетровский національний університет – центр и головний координатор з рекультивації лісів в Україні.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram