Версія для друку

«Нація живе доти, доки народжує героїв»

Низкою урочистих заходів відзначає ДНУ ім.О. Гончара своє 90-річчя. Напередодні ювілею перед 1 корпусом університету відбулося урочисте відкриття пам’ятної стелли, присвяченої видатним діячам і вченим університету. Поруч з 9 іменами викарбовано слова одного із славетних випускників alma mater Олеся Гончара, які є ключем до усвідомлення вагомого внеску цих особистостей – «Нація живе доти, доки народжує героїв».

Герої університету – це Лебедєв Микола Йосипович – визначний учений–геолог і палеонтолог, почесний член АН УСРР, перший ректор Катеринославського університету; Данилов Віталій Іванович – видатний учений–фізик, академік АН УСРР, працював у ДДУ в 1926 - 1941 роках; Динник Олександр Миколайович – видатний учений-механік, академік АН УСРР і АН СРСР, працював у ДДУ в 1918 – 1941 роках; Ковтуненко В’ячеслав Михайлович – видатний учений-ракетобудівник, член-кореспондент АН УРСР і АН СРСР, Герой Соціалістичної Праці, працював у ДДУ в 1953-1977 роках; Коновалов Дмитро Петрович – видатний учений в галузі фізичної хімії, академік АН СРСР, працював у Катеринославському університеті в 1918 – 1922 роках; Корнейчук Микола Павлович – визначний учений-математик, академік НАН України, працював в ДДУ в 1956 - 1974 роках; Курдюмов Георгій В’ячеславович –видатний учений-фізик, академік АН УРСР АН СРСР, Герой Соціалістичної Праці, працював у ДДУ в 1933 – 1941 роках; Моссаковський Володимир Іванович – видатний український вчений-механік, академік НАН України, Герой Соціалістичної Праці, ректор Дніпропетровського університету в 1964 - 1986 роках; Яворницький Дмитро Іванович – видатний учений-історик, академік АН УСРР, працював у Катеринославському університеті та Інституті народної освіти (ДІНО) в 1918-1933 роках.

Проректор з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді Валентин Васильович Іваненко зазначив, що відкриття стелли - це ще один крок на шляху до вшанування пам’яті видатних особистостей, які присвятили своє життя університету, невпинно піднімаючи його імідж. ДНУ пишається тим, що у його стінах працювало понад 50 академіків союзної та республіканської академій наук, за роки незалежності 8 випускників ДНУ удостоєні звання Герой України.

Право перерізати стрічку було надано професору Дмитру Харитоновичу Бараннику. Після цього студенти поклали квіти до монументу.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram