Версія для друку

Філологи відзначають подвійний ювілей

Ровесник ДНУ, філологічний факультет розпочав свою діяльність теж 1918 року. Тому в одній з найбільших аудиторій факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства відзначив подвійне свято – ювілей ДНУ та філфаку. Сюди прийшли викладачі-філологи, щоб відкрити для себе нові грані талантів своїх вихованців. У свою чергу, студенти, як справжні естрадні зірки, вітали викладачів і alma mater під гаслом «Таланти наші і наші серця – тобі, славетний університете!».

Святковий захід розпочала декан факультету Ірина Степанівна Попова, яка радо привітала усіх зі святом і наголосила, що філологи мають безпосереднє відношення до ювілею університету, бо філфаку - теж 90. Ірина Степанівна закликала присутніх не забувати славного минулого університету, гідно крокувати сьогоденням, поспішати робити добро.

Після захоплюючих виступів «золотого голосу університету» Ксенії Гвоздь та юної талановитої письменниці Анни Євтушенко з вітальним словом виступила добре відома Придніпров’ю випускниця ДНУ, голова обласної Спілки письменників України Леся Степовичка. Письменниця висловила вдячність університету від імені усіх спілчанських колег, які колись чи недавно закінчили філфак ДНУ: «Ми ніжно любимо alma mater. Ми пишаємося дипломом філолога, бо це наш хліб і можливість себе реалізувати». Леся Степовичка вручила квіти декану І.С.Поповій, своїм дорогим викладачам Д.Х.Бараннику та А.М.Поповському. Дмитро Харитонович отримав від колишньої студентки ще й присвячену йому книгу.

Між танцювальними, пісенними, поетичними виступами дві пари студентів-ведучих розповідали історію філфаку.

У вересні 1918 року у Катеринославі на базі вищих жіночих курсів відкрито Катеринославський університет. До його складу входило 4 факультети: історико-філологічний, юридичний, медичний, фізико-математичний. Першим деканом історико-філологічного факультету був М.К.Любавський.

У 1918-1922 рр. на факультеті працювали відомі вчені: проф. Д.І.Яворницький, видатний лінгвіст і педагог проф. О.М.Пєшковський, проф. М.Я.Немировський.

У 1962 році на філологічному факультеті Дніпропетровського університету відкрито романо-германське відділення, у 1990 – відділення журналістики, 1993 – китайське відділення, у 1997 – розпочато підготовку фахівців із спеціальності "Японська мова". У 1995 році на факультеті української філології відкрито спеціальність "Образотворче та декоративно-прикладне мистецтво", у 1998 – спеціальність "Дизайн", 2004 – спеціальність "Переклад".

А 2 грудня 2005 року на базі філологічного факультету та факультету української філології та мистецтвознавства ДНУ створено факультет української й іноземної філології та мистецтвознавства. На факультеті зараз працюють 16 докторів філологічних наук, професорів, 66 кандидатів філологічних наук, доцентів, 38 старших викладачів, 48 викладачів, 7 наукових співробітників. За всіма спеціальностями на факультеті навчається 1434 студенти.

Видатні випускники факультету: письменники Олесь Гончар, Павло Загребельний; поети Сергій Бурлаков, Віктор Корж, Наталка Нікуліна, Іван Сокульський, Любов Голота, Анатолій Шкляр; професори: В.Микитась, Є.С.Отін, М.М.Булгаков, О.М.Шиловський, В.М.Туркін, О.О.Тараненко, Н.М.Сологуб, М.А.Жовтобрюх, К.П.Фролова, Д.Х. Баранник, В.О.Горпинич, В.С.Ващенко, О.С.Лінський, О.М.Трубачов та ін.

Сьогодні на факультеті української й іноземної філології та мистецтвознаства вивчається 14 мов. На підтвердження цього у виконанні студентів пролунали уривки пісень кожною з них. Завершенням урочистого заходу до ювілею ДНУ та філфаку став створений студентами гімн «ДНУ – это наша сила».

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram