Версія для друку

75 років ботанічному саду ДНУ

ДНУ ім. О.Гончара цього року багатий на ювілейні дати. 90 років виповнюється самому університету, а також - 75 років з часу заснування ботанічного саду при ДНУ.

Цей унікальний науковий об’єкт був заснований у далекому 1929 році зусиллями видатного вітчизняного вченого-біолога О.В.Рейнгарда. Про відкриття такого саду катеринославська інтелігенція мріяла ще наприкінці ХIХ сторіччя, оскільки вже тоді, в часи бурхливого розвитку промисловості й розробки корисних копалин в Придніпров’ї, виникали неабиякі екологічні проблеми – забруднювалося повітря, руйнувалися ґрунти, зникали унікальні рослини. Тож, треба було зберегти те, що вціліло. Для цього в центрі кра

ю й був влаштований ботанічний сад.

Згідно з проектом саду, рослини у ньому розташовувалися за географічним принципом: на окремих ділянках висаджувалися екземпляри з одного континенту чи регіону. Був розбитий дендропарк, розширювалася колекція деревних і чагарникових рослин, проводилася робота з мобілізації рослинних ресурсів усього світу. В результаті такої напруженої праці у 1941 році у ботанічному саду можна було побачити до 500 видів і форм найрізноманітнішої флори (біля 250 видів дерев і кущів та більше 250 видів, гібридів і форм трав’янистих рослин).

Під час війни Ботанічний сад дуже постраждав. Проте вже в 1944 році, майже відразу після визволення Дніпропетровщини, робота зі створення колекції рослин відновилася. Завдяки праці співробітників-ентузіастів він піднімався з колін одночасно з містом. На допомогу прийшли ботанічні заклади своєї і закордонних країн, з якими обмінювались насіннєвим фондом. В подальші часи така робота проводилася і в більш широких масштабах, що дало змогу поповняти колекцію рослинами з різних географічних зон усієї земної кулі.

З 1954 до 1991 р. ботанічний сад Дніпропетровського університету був постійним учасником ВДНГ СРСР та УРСР, нагороджувався почесними дипломами і атестатами, а його співробітники – срібними і бронзовими медалями й призами.

Розпорядженням Ради Міністрів УРСР від 7 серпня 1963 р. ботанічний сад Дніпропетровського державного університету був проголошений заповідною територією і знаходився під захистом держави. Недоторканість цього без перебільшення національного надбання була підтверджена й пізніше: у 1996 році Указом Президента України та Постановою Кабінету міністрів України ботанічному саду Дніпропетровського університету було надано статус природно-заповідної території загальнодержавного значення, що знаходиться під охороною держави. З 1998 р. він входить до складу міжнародних рад ВСО (ради ботанічних садів по охороні рослин, Кью, Англія) та ІАВС (міжнародна асоціація ботанічних садів, Кью, Англія).

Сьогодні колекційний фонд ботанічного саду містить кілька тисяч видів, різновидів, форм й сортів рослин. Тут діють чотири лабораторії – дендрології, квітництва, тропічних і субтропічних рослин, плодівництва. Він також є навчальною базою для студентів не тільки біолого-екологічного факультету ДНУ ім О.Гончара, а й геолого-географічного, української й іноземної філології та мистецтвознавства, багатьох шкіл міста й області. Студенти-біологи проходять навчальну і виробничу практику, під керівництвом викладачів факультету і співробітників ботанічного саду виконують курсові й дипломні роботи. В той же час сад виконує функції наукового центру з розповсюдження знань про рослинний світ; тут проводяться численні екскурсії, даються консультації, читаються лекції і т.ін.

Ботанічний сад працює у чотирьох основних напрямках, а саме - інтродукція магнолій, сперей, хвойних і кизилових рослин. А ще до наших кліматичних умов адаптуються нектарин і персик. Співробітники ботсаду особливо пишаються колекцією кизильників, яка, за їхніми словами, останнім часом збільшилася на 11 видів і поширюється у співробітництві з Київським ботсадом.

За останні десятиліття XX сторіччя в зв’язку зі зростаючим антропогенним впливом на біосферу Землі скорочується кількість видів рослин, і за висновком XVI Міжнародного ботанічного конгресу (1999), якщо не прийняти дієві заходи проти скорочення видового різноманіття рослин, то до середини XXI століття можуть бути втрачені дві третини з 300 000 видів рослин, що нині живуть на Землі. Значна роль у справі збереження генетичних ресурсів рослин, світового біологічного спадку відводиться ботанічним садам, чиє найголовніше завдання складається в збереженні колекційних фондів рослин та подальше їхнє поповнення.

Планами щодо оновлення заповідної території поділився декан біолого-екологічного факультету Олександр Євгенович Пахомов: «Зоологічний музей, акваріумальний комплекс, ботсад, біолого-екологічний факультет, НДІ біології, Міжнародний стаціонар ім. О.Бельгардта в Андріївці – всі ці підрозділи у Дніпропетровському національному університеті функціонують як єдиний комплекс, який є центром з вивчення екологічних проблем регіону і реалізації програм екологічної освіти населення. Ми плануємо втілити в життя так зване друге народження ботсаду, оскільки сьогодні він потребує серйозної реконструкції. Завдяки співпраці ДНУ з облдержадміністрацією, нам виділено кошти, на які був розроблений Проект реконструкції оранжереї ботсаду. Тендер виграла Київська проектна організація, яка частково проектувала і Нікітський ботанічний сад. Для реалізації цього проекту і проведення робіт тепер необхідно отримати дозвіл, який би засвідчував право на реконструкцію заповідної території. З його отриманням ми розпочнемо капітальний ремонт теплиці і оранжереї».

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram