Версія для друку

Українська освіта прагне досконалості

Вперше в історії української освіти у Дніпропетровському прес-клубі реформ відбулася прес-конференція з приводу попередніх підсумків громадського спостереження за вступною кампанією 2008 року. У рамках реалізації загальнонаціонального проекту протидії корупції у вищих навчальних закладах, яким охоплено близько 30 вишів України, об’єктом громадського моніторингу у нашому регіоні є Дніпропетровський національний університет ім. О Гончара.

Чи здатна система незалежного тестування суттєво змінити правила гри при вступі до ВНЗ, хочуть дізнатися, напевно, усі зацікавлені: абітурієнти та їх батьки, керівники навчальних закладів, посадові особи органів управління у сфері освіти, представники національних та міжнародних громадських організацій. Для пошуку об’єктивної відповіді на ці запитання 12 громадських організацій України об’єдналися в коаліцію для моніторингу перебігу вступної кампанії. Проведення громадського спостереження за роботою приймальних комісій обраних ВНЗ в 14 регіонах України здійснюється на всіх етапах вступної кампанії (прийом документів, вступні іспити й співбесіди, зарахування вступників та оприлюднення результатів конкурсу). Проект здійснюється також за підтримки Міністерства освіти і науки України.

У ході прес-конференції ректор ДНУ ім. О.Гончара Микола Вікторович Поляков на прикладі очолюваного ним вишу розповів про особливості вступної кампанії 2008 року та її попередні підсумки. За його словами, заяви на вступ і сертифікати Українського центру оцінювання якості освіти до Дніпропетровського національного університету ім. О.Гончара подали 10 778 осіб на денну форму навчання і 857 осіб на заочну. Усього від абітурієнтів прийнято 11 645 заяв, середній конкурс становить більше 6-ти осіб на місце – на денному відділенні, і 4,3 – на заочному.

Ректор розповів журналістам про принципи побудови рейтингу абітурієнтів за балами сертифікатів та процедуру визначення прохідного балу на усі спеціальності класичного університету крім тих, на які передбачений іспит з іноземної мови (англійська, китайська, японська, німецька, французька філологія, міжнародні відносини, міжнародна економіка, менеджмент) або творчий конкурс (журналістика й образотворче мистецтво та дизайн) та ознайомив з підсумками кількох відкритих засідань приймальної комісії ДНУ. За повідомленням ректора, на даний момент можна вже привітати перших рекомендованих на навчання у нашому університеті 1296 абітурієнтів та 144 заочники. Микола Вікторович зауважив, що підводити підсумки ще зарано – остаточні висновки будуть зроблені по закінченню вступної кампанії, усі технічні недоліки будуть проаналізовані.

Експерти Міжнародної громадської організації «Школа рівних можливостей» докторант Дніпропетровського регіонального інституту державного управління при Президенті України Ірина Іванівна Хожило та власний кореспондент міжнародного щотижневика «Дзеркало тижня» Вадим Григорович Климентьєв познайомили з цілями та завданнями загальнонаціонального проекту проведення громадського спостереження за роботою приймальних комісій обраних ВНЗ, з першими підсумками його здійснення в Дніпропетровському національному університеті ім О Гончара, співпраці з його керівництвом на всіх етапах вступної кампанії (прийом документів, вступні іспити й співбесіди, зарахування вступників та оприлюднення результатів конкурсу).

Регіональні експерти відмітили, що в цілому, за зовнішніми ознаками робота ПК організована на досить високому рівні. На офіційному сайті ВНЗ створена спеціальна сторінка для абітурієнта, де розміщена інформація про спеціальності, вартість навчання та умови прийому. У приміщеннях ПК існує декілька точок доступу до оперативної інформації про хід вступної кампанії. Вивішено оголошення про телефон «гарячої лінії МОН» та інформація щодо ліцензування спеціальностей за напрямками підготовки, акредитаційний сертифікат ДНУ, інша довідкова інформація. Щодо рекомендацій на майбутнє експерти зазначили, що бажано було б обмежити подачу від абітурієнтів заяв та копій документів про освіту до приймальних комісій (не більше трьох спеціальностей); розміщувати інформацію про хід вступної кампанії не тільки на дошках оголошень у приміщенні ПК, а також на сайті для іногородніх вступників, інвалідів та інших категорій вступників, що не мають фізичної можливості щоденно приїжджати до ПК; створити більш комфортні умови для роботи членів ПК та абітурієнтів (повітряний режим, вентиляція); забезпечити всіх членів ПК ідентифікаторами (такий захід допоміг би адресно скеровувати потоки абітурієнтів від секретаріату ПК до відповідальних спеціалістів за напрямком діяльності.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram