Версія для друку

Презентація ресурсного центру підготовки магістрів ДНУ ім. О. Гончара

У Дніпропетровському національному університеті ім. О.Гончара відбулось відкриття ресурсного центру підготовки магістрів у рамках Темпус-проекту «Кризовий аналіз та прийняття рішень в Україні». У режимі відеоконференції присутні могли спілкуватися з колегами з Римського університету «Ла Сапієнца», Таврійського та Тернопільського національних університетів. ДНУ відвідали у цей день координатори проекту з українських, німецького та італійського університетів –учасників консорціуму.

Проект фінансує Європейський Союз, і головною його метою була розробка міждисциплінарних курсів з підготовки магістрів за спеціальністю «Аналіз кризових ситуацій і прийняття рішень» та впровадження цього курсу в українських університетах. За основу взятий міжнародний курс з підготовки магістрів, що викладається в Римському університеті «Ла Сапієнца». І ось відбувся перший випуск міжнародних магістрів за спеціалізацією «Кризовий аналіз та прийняття рішень в Україні».

До Дніпропетровського національного університету ім.О.Гончара на презентацію магістерських дипломних робіт приїхали представники Римського університету «Ла Сапієнца» (Італія), Штутгартського університету (Німеччина), Таврійського національного ім.В.Вернадського, Тернопільського національного економічного та Київського міжнародного університетів. Дніпропетровські студенти отримали ступінь міжнародного магістра на базі бакалавра політології, симферопольські і тернопільські студенти – на базі бакалавра з менеджменту міжнародних економічних відносин, кияни – на базі бакалавра з міжнародних відносин.

«Вирішувати проблеми сучасності неможливо в рамках одного університету або однієї наукової школи, - підкреслив у ході презентації ресурсного центру ректор ДНУ ім.О.Гончара М.В.Поляков. - Лише у взаємодії та співробітництві між ВНЗ різних країн і регіонів ми можемо сьогодні готувати фахівців міжнародного рівня, які отримують універсальні фахові знання і міждисциплінарну університетську освіту. В рамках Болонського процесу ми апробуємо та вдосконалюємо новітні технології та сучасні підходи до співпраці університетів України і Європи, що спрямована на наукове вирішення актуальних проблем. Особливо відзначу, що завдяки роботі над цим проектом ми маємо сучасну техніку і сучасні можливості для навчання».

Координатор проекту, голова ЄвроСапієнца Центру, професор Римського університету Джузеппе Бурджіо привітав перший випуск міжнародних магістрів, які підтвердили свої дипломи в Італії: «Завдяки реалізації спільних проектів і отриманих грантів сьогодні щороку 4-5 тисяч студентів з України мають змогу навчатися в Європі. Близько 1 мільйона європейських студентів завдяки освітнім програмам тепер можуть обирати різні країни для навчання. Ми констатуємо, що освітній простір розширюється, і ви, перші учасники цього проекту, залучилися до загальноєвропейських стандартів освіти. Це є великою вашою перевагою, адже сьогоднішні студенти є новою генерацією інтелігенції країн Європи».

Робота над реалізацією проекту Теmpus-Тасіs JEP 26193-2005 «Кризовий аналіз і прийняття рішень в Україні» на соціально-гуманітарному факультеті ДНУ ведеться з грудня 2006 р. Відбулась ціла низка робочих зустрічей, стажувань та конференцій, спрямованих на обмін досвідом та підвищення ефективності реалізації проекту, який було розроблено на базі Римського університету «Ла Сапієнца», одного з найстаріших вищих навчальних закладів Європи. Саме досвід цього вузу дозволив нашим викладачам і студентам з перших рук ознайомитися з європейськими стандартами освіти.

Зараз в Дніпропетровському національному університеті на базі соціально-гуманітарного факультету проводиться Літня школа проекту, в роботі якої беруть участь Координатори Темпус-проекту «Кризовий аналіз та прийняття рішень в Україні». Це Бурджіо Джузеппе, голова ЄвроСапієнца Центру, професор Римського університету «Ла Сапієнца»; Маріо Тібері, професор Римського університету Ла Сапієнца; Опітц Стефані, адміністратор грантхолдера проекту «Кризовий аналіз та прийняття рішень в Україні», науковий співробітник університету Штуттгарту; Самотокін Борис Борисович професор, проректор з міжнародних відносин Київського міжнародного університету; Подсолонко Володимир Андрійович, професор, декан факультету менеджменту Таврійського національного університету ім. В.І.Вернадського; Д’яченко Михайло Петрович, професор, проректор з міжнародних зв’язків Дніпропетровського національного університету ім.О.Гончара; Костирко Володимир Васильович, професор Дніпропетровського національного університету ім.О.Гончара. У планах роботи Літньої школи – презентація і захист дипломних проектів міжнародних магістрів, обмін досвідом з розробки навчально-методичного забезпечення нових курсів, відкриті лекції та відео конференції.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram