Версія для друку

Шевченківське свято „В сім’ї вольній, новій…”

147 років тому на виконання заповіту прах Великого Кобзаря був перепохований в Україні, на Чернечій горі. Студенти Дніпропетровського національного університету щороку 22 травня відзначають річницю Шевченківським святом „В сім’ї вольній, новій…”, яке засновано Національною спілкою письменників України. Вже два десятиліття мандрує свято Україною, охоплюючи все нові й нові регіони. Цього року свято приймала Дніпропетровщина.

У Дніпропетровському національному університеті відбулася зустріч з митцями, що приїхали з різних країн світу в Україну на вшанування пам’яті Великого Кобзаря. Учасників привітав проректор з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти ДНУ Валентин Іваненко, розповів гостям про історію університету. Потім він передав слово відомому письменникові, голові Національної спілки письменників України Володимиру Яворівському, який очолював делегацію. Голова делегації представив учасників візиту, серед яких були представники багатьох країн світу, навіть Японії.

„Майже півтора сторіччя не лише справжня біографія меморіалу на Чернечій горі, а й навіть сама дата 22 травня залишалася під негласною забороною влади: спочатку – царської, потім – радянської, – промовив В.О.Яворівський. – Сьогодні ми переконані, що нетлінна, невмируща поезія митця здатна об’єднати українців, адже жоден народ не ототожнив свого поета зі своєю душею і не поєднав його зі своєю долею, як українці. Феномен Шевченка відбиває нашу національну природу, наше світосприйняття, наше минуле й нашу надію на майбутнє. Кожний народ має своїх духовних велетнів – провідників у самобутній національний світ. Для нас таким є Тарас Шевченко: пізнаючи Шевченка, людство пізнає Україну.

Коли Олесь Гончар, випускник Дніпропетровського університету, назвав Тараса Шевченка світочем, то в цьому визначенні немає перебільшення. Це не метафора і гіпербола. Це – українське Відродження, якому були притаманні риси, аналогічні західно-слов’янському: історично-патріотичне самоусвідомлення, розвиток наук, образотворчого мистецтва, театру, романтичної літератури, репрезентованої й самим геніальним поетом”.

Володимир Олександрович подарував факультету української та іноземної філології та мистецтвознавства чотиритомник своїх творів. Голова обласної організації Національної спілки письменників України Леся Степовичка також передала в дар деканові факультету Ірині Поповій примірники спецвипуску журналу „Січеслав”, присвячені Шевченківським святам, і енциклопедичний фоліант „Шевченкіана Придніпров’я”.

Потім представники письменництва спілкувалися зі студентами та викладачами університету. Вони читали свої вірші, виконували пісні. Зустріч пройшла цікаво та плідно.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram