Версія для друку

Вітаємо у нашій alma-mater!

Традиційна Посвята у студенти - подія, з якої розпочинається нове життя для тих, хто обрав своєю долею ДНУ. Саме долею, адже alma-mater назавжди залишається у серці, знання, набуті у її стінах, допомагають йти по життю. Цьогоріч наш університет прийняв до своїх лав близько трьох з половиною тисяч студентів. Саме їх вітала в останній літній день дружня університетська родина, відкриваючи разом із ними нову сторінку історії нашого ВНЗ.

Свято розпочалося з урочистої промови ректора Дніпропетровського національного університету Миколи Полякова. Він згадав видатних особистостей, яким ДНУ ім. О.Гончара за свою майже столітню історію став дороговказом, привітав зі святом першокурсників. "Щиро вітаю всіх присутніх – молодих, щасливих, талановитих, - звернувся він до студентів, – попереду у вас цікаве життя. Цього року ДНУ традиційно увійшов до десятки найпопулярніших серед абітурієнтів університетів України. Приймальною комісією було прийнято більше 22 тисяч заяв від абітурієнтів. І кращі з кращих вибороли право стати студентами нашого прославленого університету. Майже 1700 юнаків і дівчат сьогодні стали першокурсниками ДНУ, і більше 1600 бакалаврів поступили на п’ятий курс для здобуття ступеня спеціаліста і магістра. Ласкаво просимо до нашої alma-mater!"

Почесний гість свята випускник ДНУ 1960 року, керівник міжнародного проекту «Морський старт» Володимир Команов щиро побажав першокурсникам успіху: "Коли я навчався в ДНУ, в його викладацькому складі не було так багато професорів, докторів наук, як зараз, але, незважаючи на це, я і мої однокурсники здобули чудову освіту. Сьогодні вам неймовірно щастить слухати лекції кращих науковців, - зазначив він,- ви маєте змогу стати видатними людьми, повинні перевершити і викладачів, і кращих випускників ВНЗ."

Також на свято були запрошені заступник голови обласної державної адміністрації Олег Кужман, перший заступник міського голови Анатолій Крупський, митрополит Дніпропетровський та Павлоградський владика Іриней. Владика привітав студентів та благословив їх на плідне навчання.

Один з найяскравіших моментів Посвяти у студенти - вручення найкращим першокурсникам символічних студентського квитка, залікової книжки, граніту науки та спортивного кубка. Почесне право прийняти студентський квиток із рук ректора отримали: студентка факультету української та іноземної філології та мистецтвознавства, відмінниця, призер міського етапу конкурсу-захисту наукових робіт МАН, голова молодіжного парламенту міста Дніпродзержинська Ганна Супрун та студент факультету міжнародних відносин, золотий медаліст, переможець обласного етапу конкурсу-захисту наукових робіт МАН Кирило Гречин. Залікову книжку урочисто прийняли: студент механіко-математичного факультету Олексій Вакарчук, який здобув максимальні 200 балів під час ЗНО з математики, виборов перемогу на обласному етапі конкурсу-захисту наукових робіт МАН, та студентка факультету суспільних наук і міжнародних відносин Єлизавета Монастирьова – "золота" медалістка, яка отримала 200 балів під час ЗНО, переможниця Всеукраїнської олімпіади, призер обласного етапу конкурсу-захисту наукових робіт МАН. Граніт науки було передано першокурсниці того ж факультету, "золотій" медалістці, призеру обласних Олімпіад, стипендіатці міської ради Єлизаветі Дубенчук та першокурснику факультету прикладної математики Михайлові Сотничку, який отримав 200 балів під час ЗНО, виборов призове місце на Всеукраїнському етапі конкурсу-захисту наукових робіт МАН. Прийняти з рук багаторазового чемпіона Європи та України з плавання, студента ДНУ Андрія Говорова спортивний кубок пощастило першокурсниці геолого-географічного факультету, "золотій" медалістці, кандидату у майстри спорту, переможниці кубку України із парусного спорту Софії Науменко та першокурснику факультету систем і засобів масової комунікації, золотому медалісту, переможцю Всеукраїнського етапу конкурсу-захисту наукових робіт МАН та Обласного військово-патріотичного багатоборства Богдану Звонику.

Вступаючи до університетського життя, першокурсники ділилися своїми планами і мріями. Новоспечена студентка історичного факультету Анна Загорулько може похвалитися золотою медаллю, перемогою в обласному конкурсі "Собори наших душ" в номінації "журналістика". Дівчина ще не вирішила, ким хоче стати: журналістом чи науковим співробітником. "Я сподіваюся, що в університеті мені буде цікаво, адже історія – омріяний мною напрям, – сказала вона, – хочу отримати базові знання, з якими можна буде викладати в школі, університеті."

В арсеналі Олександра Пені, першокурсника факультету прикладної математики – 200 балів, які він здобув підчас ЗНО з королеви наук, призове місце Обласного етапу конкурсу-захисту наукових робіт МАН, перемоги в олімпіадах. "ДНУ я обрав тому, що він – один з найпрестижніших ВНЗ країни. Незважаючи на те, що навчатимусь на такому серйозному факультеті, ці п'ять років хочу не тільки здобувати знання, але й від душі веселитися з новими друзями", – сказав хлопець.

Родзинкою свята стало частування кулешем найсміливішого першокурсника та вручення символічного рушника берегині козацького роду його обраниці. Красивий обряд дав присутнім відчути: ми стали свідками посвяти не тільки в першокурсники, а й в козаки. Він нагадав нам, що кожен, хто наслідує традиції запорізьких лицарів, має бути чесним і благородним, братолюбним і розумним. І, звичайно, не лінуватися у навчанні.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram