Версія для друку

Вручення сертифікатів «Почесний консул»

У Дніпропетровському національному університеті відбулося урочисте вручення сертифікатів першим 12 слухачам нової програми «Почесний консул», яка впроваджена згідно з угодою між ДНУ, Дніпропетровською обласною радою, Торгово-промисловою палатою Дніпропетровської області і Придніпровською асоціацією підприємців середнього та малого бізнесу. Угода передбачає співпрацю зі створення корпусу Почесних консулів у Дніпропетровській області, які б активно сприяли встановленню добросусідських відносин між Україною та іншими державами.

Згідно з цією угодою, був проведений цикл семінарів, під час яких слухачі виконали навчальний план обсягом 50 годин та опанували такі дисципліни, як «Дипломатична та консульська служба», «Міжнародні економічні відносини та міжнародні інвестиції», «Зовнішня політика України», «Країнознавство» та «Міжнародна безпека».

До складу слухачів увійшли підприємці регіону, які були рекомендовані на навчання Торгово-промисловою палатою Дніпропетровської області та Придніпровською асоціацією підприємців середнього та малого бізнесу. Навчальний процес забезпечували провідні викладачі факультету міжнародної економіки ДНУ. Організацію семінарів здійснював центр короткотермінових форм навчання факультету післядипломної освіти ДНУ.

Розпочинаючи урочисте вручення сертифікатів «Почесний консул», декан факультету післядипломної освіти Володимир Клюєв розповів про важливість та необхідність програми «Почесний консул», яку здійснює центр короткотермінових форм навчання під керівництвом Тетяни Полякової. Були запропоновані інші форми співпраці підприємців з університетом. «Міністерство економіки за власні кошти навчає у нас в університеті підприємців малого та середнього бізнесу, - підкреслив Володимир Петрович. – А відбирає людей, які хочуть взяти участь у програмі, Дніпропетровська обласна державна адміністрація. Умовами вступу на навчання є наявність першої вищої освіти і бізнес-плану, який підприємець реалізує. По закінченні навчання (яке триває 10 навчальних місяців) слухачі отримують диплом спеціаліста про перепідготовку за обраною спеціальністю економічного спрямування. Найближчим часом плануємо відкрити курси для менеджерів малого та середнього бізнесу, які також фінансуватиме Міністерство економіки України. Це буде короткотермінове навчання тривалістю від 3 до 6 місяців, а по закінченні слухачі отримають свідоцтво державного зразка. Тому перспектив дуже багато, і університет завжди радий приймати на навчання нових слухачів з числа підприємців регіону».

Від імені ректора ДНУ учасників урочистого вручення сертифікатів привітав проректор університету з науково-педагогічної роботи в сфері міжнародного співробітництва Михайло Д’яченко. Він охарактеризував багатогранну міжнародну діяльність ДНУ, зокрема програми обміну, навчальні програми для іноземних студентів та ін. „Наш університет і в подальшому готовий забезпечувати усі потреби Дніпропетровської області,” - зазначив Михайло Павлович.

Сердечно привітав своїх вихованців декан факультету міжнародної економіки Ігор Сазонець. Він особисто проводив семінари із слухачами програми «Почесний консул», і його побажання про подальшу співпрацю найшли відголос у всіх присутніх підприємців.

Заступник голови Придніпровської асоціації підприємців малого та середнього бізнесу Олександр Малик висвітлив суть програми та її подальші перспективи. За його словами, коли постало питання про вступ України до СОТ, малі підприємства опинилися в скрутному становищі. У всіх країнах статус позаштатного консула дуже поширений, наприклад, у Швеції – 1800 консулів. У нас, на жаль, позаштатних консулів за межами України близько 80, а закордонних в Україні майже немає. «Те, що почали готувати позаштатних консулів є дуже корисним для України – зазначив Олександр Іванович. - Це перший випуск з 12 успішних підприємців, які займаються не тільки бізнесом, а й громадською діяльністю. Однак на цьому зупинятися ніяк не можна. Тому наступним кроком мусить бути впровадження в університеті програми „Економічна дипломатія”. Реалізація цих програм в комплексі дозволить надати малим підприємствам суттєву допомогу в налагодженні та розширенні міжнародної співпраці».

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram