Версія для друку

Стипендії DAAD для України

У Дніпропетровському національному університеті відбулася презентація німецького Фонду DAAD, яку провела лектор Фонду Дагмар Венцель. Запрошені були молоді вчені, аспіранти університету, всі бажаючі.

На зустрічі лектор надала докладну інформацію про стипендіальні програми, які надають можливість молодим українським науковцям провести дослідження або підвищити кваліфікацію у одному з німецьких державних ВНЗ або науково-дослідних інститутів. Розповіла про інші можливості фінансової підтримки для навчання та проведення досліджень українців у Німеччині за рахунок різних німецьких фондів. Дала інформацію про курси вивчення німецької мови, організовані німецькими закладами як у Німеччині, так і в Україні що.

Фрау Венцель вже чотири роки працює на кафедрі германської філології ДНУ та викладає німецьку мову за програмою цього Фонду. Подібні презентації вона проводить і в інших вищих навчальних закладах міста та регіону. До речі, лектори Фонду DAAD – це ентузіасти, що їдуть за кордон викладати різні дисципліни німецької філології та поширювати інформацію про Фонд. Ця німецька служба академічних обмінів в галузі науки із центром у Бонні є посередницькою організацією зовнішньої культурної політики, освітньої та наукової політики, а також розвитку міжнародної співпраці в галузі вищої школи. Фонд впроваджує програми з обміну в обох напрямках, тобто підтримує перебування з метою навчання або досліджень німців за кордоном і навпаки – іноземців у Німеччині. В рамках Фонду діють програми наукових стажувань для викладачів ВНЗ та науковців; стипендіальні програми для митців, вчених, молодих науковців, аспірантів. Є програми і для студентів, наприклад, стипендії для написання дипломних робіт для студентів-германістів.

Наука та дослідження в Німеччині мають давні традиції. Чимало ВНЗ славляться багатовіковою історією. Після руйнувань Другої світової війни у Німеччині розвинулося широке поле досліджень, яке, особливо після об’єднання Німеччини, охоплює стільки галузей, як ніколи. У Німеччині існують (на 2001 рік) 323 ВНЗ, і якщо хто хоче навчатися у цій країні, він має вибір між університетами та рівноцінними їм ВНЗ, як, наприклад, ВНЗ прикладного напряму (Fachhochschule) та вищими школами музики, мистецтв і кіно. У будь-якому державному інституті можуть навчатися студенти всіх національностей, також існує можливість отримати післядипломну освіту.

Наприкінці Дагмар Вензель наголосила: „Навчання у німецькому інституті має створити для вас нові можливості”.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram