Версія для друку

«Студентська весна» розпочалась в ДНУ

Дніпропетровський національний університет першим відкрив міжвузівський фестиваль-конкурс самодіяльних колективів вищих навчальних закладів м. Дніпропетровська «Студентська весна-2008».

Чарівні красуні у народному вбранні, яскраві сорочки-вишиванки та рушники, «танцювальний майданчик» для вивчення танцю на українських вечорницях, жартівлива українська народна пісня – це розпал свята. Небайдужі до творчості юнаки та дівчата показали справді майстер-клас на сцені великої зали Палацу студентів ДНУ. Та і гості не обмежилися лише роллю глядачів – у центральному холі Палацу найактивніші з них вчилися українському танку.

Концертний вечір колективів ДНУ в цьому році має назву «Студентські вечорниці». Шоу-програма спрямована на відродження українських традицій, перенесення кращих зразків народної творчості на сучасну ниву, впровадження програми популяризації української мови і виховання у молоді смаку до народних джерел.

Сама програма розрахована на різні напрямки діяльності: конкурсно-розважальні заходи в холі за участю колективів декоративно прикладного мистецтва та творчих об’єднань; показ Галереї Гетьманів України; демонстрація фільмів, створених творчим колективом інформаційно-аналітичного агентства; концертна частина за участю кращих студентських колективів ДНУ.

Фестиваль Студентська весна» у ДНУ – це ціла низка заходів, які проходять протягом року в Палаці студентів. Серед них фестивалі авторської пісні «Вагант», молодіжних театрів «Театральна сесія», кобзарського мистецтва «Дзвени, бандуро!», Дні факультетів, Дні першокурсників та ін. Ці заходи об’єднують армію шанувальників різних жанрів мистецтва.

ДНУ є методичним центром з підготовки висококваліфікованих фахівців у різних галузях самодіяльності. Протягом багатьох років саме у колективах ДНУ виховуються кадри для створення нових студентських гуртків, які працюють у вищих навчальних закладах області. Прикладом є такі колективи: народний ансамбль «Веселка» ДНУ і АМСУ (керівник Сергій Жир). Багато років актором народного театру «Маски» був Сергій Полонок, зараз він є керівником студентського театру «Крупний план» ПДАБІА. Олександр Євсєєв – соліст народного колективу «Дніпряни» - зараз є художнім керівником АМСУ, ансамбль «Обертон» під керівництвом Олександра Переверзєва відновив своє існування у НГУ.

«Витоки ідеї «Студентської весни» беруть свій початок з кінця 50-х років ХХ сторіччя саме з Палацу студентів, - говорить директор Палацу, заслужений працівник культури України Вадим Вікторович Стукало. - У 1995 році Дніпропетровський національний університет був ініціатором відродження фестивального руху «Студентська весна», багато років поспіль виборював «Гран-Прі».

А як же до самодіяльності ставляться самі учасники колективів?

Марина Піскова, біолого-екологічний факультет: «Студія сучасного вокалу «Мрія» - це моє дозвілля, моя душа. Сюди приходиш з будь-яким настроєм, а виходиш завжди з піднесеним. Також це чудова можливість поспілкуватися з друзями».

Валерія Жук, факультет української й іноземної філології та мистецтвознавства: «Я відвідую театр «Відлуння», яким керує Олександра Валеріївна Гонюк. Із щирим серцем і душею займаємося творчістю. Хочу здобути другу освіту: режисура естради та масових видовищ. Так що театр «Відлуння» - це мої перші кроки у світ творчості».

На фото: танці на сцені і в холі

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram