Версія для друку

«Класичні університети потребують окремого статусу»

На цьому наголосив віце-президент Академії наук України Володимир Литвин під час зустрічі з науковцями та студентами Дніпропетровського національного університету. Ректор університету Микола Поляков ознайомив почесного доктора ДНУ із останніми досягненнями колективу, показав сучасне обладнання оновленого головного корпусу, окреслив найближчі плани, серед яких будівництво блоку поточних аудиторій та реконструкція ботанічного саду.

Відкрита лекція академіка В.М.Литвина була присвячена аналізу ситуації в Україні з огляду на історичні тенденції розвитку суспільства. Сьогоднішню зацікавленість історією доктор історичних наук пояснює транзитним станом суспільства, але не згоден з Вінніченком, який писав, що історію України неможливо читати без брому. На думку Литвина, акцент на трагічних сторінках минувшини не додасть оптимізму сучасникам, але є ще багато раніше заборонених тем, які потребують перегляду, наприклад події часів Великої Вітчизняної війни. Як політик, він визнає, що сучасне трактування хоч і відповідало би дійсності, було б болісним для учасників тих подій, а як науковець – застеріг колег і від чергового підлаштування цих трактувань під сучасні політичні течії.

На думку Володимира Михайловича, і досі залишається невизначеним вектор зовнішньополітичного розвитку України: або традиціоналістський, слов’янофільський, або модерністський, західницький. «Логіка підводить до того, що засади внутрішнього життя держави мають визначати зовнішній вектор, а не політична воля партійних угруповань», - підкреслив В.Литвин.

Коло тем, які піднімалися в ході зустрічі, було досить широким. Адже студентів, серед яких були історики, політологи, соціологи та філологи, цікавила думка Володимира Литвина щодо конституційної реформи, форми державного правління, перевиборів міських рад та багато інших. Не оминули й освітянські проблеми. Підтримали присутні думку віце-президента НАНУ стосовно того, що освіта, наука і медицина мають бути пріоритетними в Україні, а класичні університети потребують окремого статусу. «Класичних університетів близько десяти, і сьогодні їх статус нівелюється великою кількістю вишів, у тому числі й національних, - зазначив В.М.Литвин. - Певній диференціації мають підлягати зарплати та пенсії викладачів і науковців різних за статусом вишів».

За рішенням Вченої ради, ректор ДНУ Микола Вікторович Поляков вручив Володимиру Михайловичу почесну медаль «Академік В.І.Моссаковський».

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram