Версія для друку

Вшановуємо пам’ять жертв голодомору

У ДНУ продовжується вшанування пам’яті жертв геноциду 1932-1933 рр.

19 березня 2008 року у палаці студентів ДНУ пройшло засідання «круглого столу» за темою: «Голодомор 1932-1933 рр. і Дніпропетровщина: погляд крізь роки», яке мало науково-просвітницьке значення.

У вступному слові проректор ДНУ, доктор історичних наук, професор В.В.Іваненко зазначив, що Голодомор 1932-1933 рр. за спустошливими наслідками – найстрашніша катастрофа 20 ст., яка була породжена рядом спонукальних причин. Досліджувати це явище необхідно у контексті політичного курсу тодішньої влади.

Головний гість «круглого столу» Станіслав Владиславович Кульчицький, заступник директора Інституту історії України НАНУ, свою доповідь «Український голокост як результат партійно-державної політики Кремля» розпочав з того, що тема голодомору є однією з основних у його науковому житті. Механізм голодомору вимагає копіткої реконструкції. І багато залежить від того, під яким кутом зору розглядати таку серйозну справу, оскільки існує дві форми геноциду: етнічна чистка і терор. На його думку, Голодомор 1932-1933 рр. - це терор голодом (тобто знищення одних задля залякування інших), а не етнічна чистка. Щодо Дніпропетровщини, то цей регіон, а також Київщина та Харківщина постраждали найбільше. Статистична інформація по жертвах голодомору у Дніпропетровську є ще неповною.

Дослідження голодомору залишається відкритим. Тому, завершуючи засідання, науковці закликали усіх, особливо творчу молодь стати активними співучасникми у цьому питанні.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram