Версія для друку

Актуальні проблеми офіційного оформлення особових назв українською мовою

З метою удосконалення правописної системи закріплення особових назв державною мовою 19 березня 2008 р. Обласний центр історії та розвитку української мови Дніпропетровського національного університету провів науково-практичний семінар „Актуальні проблеми офіційного оформлення особових назв українською мовою”. У його роботі взяли участь науковці ДНУ, працівники РАЦС м.Дніпропетровська й відділу у справах громадянства імміграції та реєстрації фізичних осіб Дніпропетровського міського управління.

Із словами привітання до присутніх звернулася декан факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства, професор І.С. Попова, яка є науковим керівником Обласного центру історії та розвитку української мови. Вона наголосила на неабиякій актуальності дослідження проблем антропоніміки (розділ науки про мову, що вивчає власні імена людей), на важливості унормування їх орфографічного оформлення, окреслила основні чинники (історичні, соціальні, територіальні, культурні та ін.), які впливають на розвиток цієї системи.

Про історію особових назв, проблеми їх класифікації та норми написання українською мовою говорила у своїй доповіді директор Обласного центру історії та розвитку української мови, доцент кафедри української мови Н.С.Голікова. Вона підкреслила, що у кожного народу існує своя специфіка найменувань, пов’язана з його історією, культурою, традицією, віруваннями тощо. Сьогодні в Україні функціонує система імен, сформована, з одного боку, системою мови, а з іншого – юридичними нормами держави. Вона є складною лексико-семантичною, словотвірною, структурно-типологічною, територіальною побудовою, представленою величезною кількістю антропонімів, які відображають народнорозмовну специфіку називання людей, що склалася протягом попередніх століть. Тричленна формула найменування людей – ім’я, по батькові, прізвище – має бути точно відтворена в усіх документах кожної особи, що залежить перш за все від тих, хто оформляє особові ділові папери. При цьому слід спиратися на орфографічні норми чинного правопису сучасної української літературної мови.

Провідний спеціаліст Обласного центру історії та розвитку української мови, старший викладач кафедри української мови В.В. Зайцева повідомила про основні напрями роботи консультативного пункту з питань оформлення офіційних документів, зазначила, що протягом поточного року співробітниками Центру було вже опрацьовано понад 80 заяв від громадян Дніпропетровська та області з проханням відтворити (згідно з нормами чинного правопису) написання власних особових назв. Крім того, для учасників семінару-працівників РАЦС м. Дніпропетровська й відділу у справах громадянства імміграції та реєстрації фізичних осіб Дніпропетровського міського управління була проведена презентація „Російсько-українського словника прізвищ мешканців м. Дніпропетровська” (упорядники Т.С. Пристайко, І.С. Попова, І.І. Турута, М.С. Ковальчук. – Дніпропетровськ, 2007).

Отже, щоб досягти певного поступу у розв’язанні поставлених проблем, треба систематизувати ті питання, які виникають під час оформлення документів, адже грамотне написання імен і прізвищ – умова підвищення рівня культури нашої мови, культури держави в цілому. На заході було ухвалено рішення про те, щоб семінар був постійним, працював двічі на рік (у березні та жовтні).

Співробітник Обласного центру історії та розвитку української мови
Т.В.Шевченко


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram