Версія для друку

Волонтерська робота: як запобігти емоційному вигоранню

У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара провели навчальний семінар на тему актуальних питань та пошуку ресурсів для студентів та викладачів-волонтерів ДНУ, які активно надають психологічну та інші види допомоги вимушеним переселенцям та постраждалим від воєнних дій на Сході країни.

У семінарі, спрямованому на тренування професійних якостей волонтерів, цього разу взяли участь близько 30 осіб. До проведення тренінгу був запрошений випускник ДНУ, психолог-фасилітатор Павло Козелецький. «У своїй психологічній практиці я використовую процесуально-орієнтований підхід. І сьогодні вирішив познайомити слухачів з методом фасилітації (колективне розв'язання проблем у групі під керівництвом ведучого), також буду використовувати елементи інформаційної теорії, яка зазвичай застосовується при роботі у «гарячих» точках, – розповів Павло. – Упевнений, що семінар буде одночасно навчальним для тих, хто тільки-но вирішив долучитися до волонтерської роботи, і релаксаційним для тих волонтерів, що вже встигли попрацювати».

Відтак, тренінг був побудований таким чином, щоб його учасники змогли віднайти для себе нові психологічні ресурси. Практика групової фасилітації, що складалася з розминки та загального процесу, справді, стала вірним шляхом пізнання себе для кожного учасника. Зокрема, фахівець запропонував волонтерам різноманітні вправи для створення ефективної командної роботи (контактні техніки, спрямовані на посилення довіри й емпатії всередині групи), а також у формі ігрового процесу (за допомогою рольових прийомів) організував продуктивне обговорення реальних прикладів та нагальних питань з щоденної практики допомоги постраждалим.

Зокрема, протягом зустрічі учасники виробили для себе практичні рекомендації з таких тем кризового консультування: як зупинити паніку (ситуації реальної та нереальної загрози, самоопановуюча поведінка), як встановити продуктивні соціальні контакти (усунення конфліктних ситуацій, побудова комунікації з агресивно налаштованими людьми), психологічна допомога постраждалим (подолання проявів тривожності та постстресу), підтримка ідентичності консультанта (внутрішні ресурси психолога, попередження професійного вигорання) тощо.

Нагадаємо, що у ДНУ імені О.Гончара з 3 червня діє координаційний центр з надання психологічної та інших видів допомоги у роботі з вимушеними переселенцями та постраждалими від воєнних дій на Сході України.

Знання про те, як працювати з переселенцями та постраждалими студенти-волонтери отримують за спеціальною програмою під час лекційних та практичних занять. В університеті вже відбулися лекція доцента Оксани Байєр «Життєві кризи особистості», практичне заняття психолога-волонтера Романа Бабича «Психотехніки роботи з кризовими та післятравматичними стресовими розладами» і практичне заняття «Тілесно-орієнтований підхід у роботі з травмою» психолога-практика, волонтера Олени Козелецької.

Крім того, волонтери ДНУ мають змогу відвідувати навчальні тренінгові заняття, що проводяться за окремим графіком у Дніпропетровській психологічній кризовій службі.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram