Версія для друку

Навчальна практика на пленері

На факультеті української й іноземної філології та мистецтвознавства ДНУ імені О.Гончара пройшов огляд робіт, виконаних під час навчальної пленерної практики студентами спеціальностей «Образотворче мистецтво» та «Дизайн».

У пленері брали участь студенти І-ІІІ курсів, в завдання яких входило відображення засобами живопису та графіки навколишнього середовища. Зокрема, під час тритижневої практики майбутні спеціалісти тренувалися у створенні робіт в найрізноманітніших техніках та стилях: від ескізів, виконаних за допомогою твердих та м’яких матеріалів (олівців, маркерів, фломастерів, вугілля, сангіни) до робіт живописного напряму, написаних маслом, аквареллю, гуашшю.

«Так, студентам І курсу було запропоновано виконати живописні натюрморти та їх стилізації у вигляді аплікацій чи робіт у змішаних техніках, студенти-другокурсники виконували пейзажні етюди, а от практичні роботи студентів ІІІ курсу являли собою копії музейних експонатів видатних вітчизняних художників», – розповідає завідувач кафедри образотворчого мистецтва і дизайну ДНУ, кандидат мистецтвознавства Олена Миколаївна Світлична.

Усі творчі роботи надалі проходили загальнокафедральний огляд, у якому взяли участь близько 80% викладачів кафедри. Кожен фахівець особисто визначав кращі доробки студентства. Така форма оцінювання художніх здібностей практикантів максимально виключає суб’єктивну думку журі, переконані в університеті. «Професія художника – це, певним чином, завжди порівняння. Дійсно, естетичні уявлення у різних митців можуть відрізнятися, проте усі ми одноголосні в тому, що якісні роботи заслуговують найвищої оцінки. Тож подібними виставками ми з самого початку привчаємо молодих художників до конкуренції», – пояснює Олена Світлична.

З кращих студентських робіт, виконаних на пленері, вже сформували методичний фонд, у планах також – створення презентаційного фотоальбому.

Результатами практики задоволені і самі студенти, адже протягом трьох тижнів вони встигли створили таку кількість робіт, яку зазвичай вдавалося зробити за весь навчальний семестр. Студенти відзначають, що на пленерах вони змогли неабияк натренуватися у вибудовуванні композиційних схем (довівши ці вміння майже до автоматизму) та поексперементувати з різними форматами та матеріалами. Студентка ІІ курсу спеціальності «Дизайн» Лілія Таібова, авторка 12 великих практичних робіт та багатьох графічних ескізів, розповідає: «Практичні заняття проходили дуже цікаво, ми переглянули багато місць у Дніпропетровську. Сюжети для своїх картин я знаходила у буденному житті – вловлювала настрої людей, відтворювала захоплюючі пейзажі нічного міста тощо. Такі завдання дозволили мені по-новому подивитися на оточуючий світ та сповна втілити своє креативне, дизайнерське мислення».

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram