Версія для друку

Місія ОБСЄ у ДНУ

Представники Спеціальної Моніторингової Місії ОБСЄ в Україні зустрілися зі студентами факультету суспільних наук і міжнародних відносин Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара.

Останнім часом в Україні зросла увага до діяльності Організації з безпеки та співробітництва в Європі. Зокрема, українська спільнота нині пильно стежить за долею захоплених у полон озброєними угрупуваннями членів Спеціальної Моніторингової Місії ОБСЄ. Чим зумовлена така зацікавленість фахівцями організації, що являє собою ця спостережна місія і як вона працює – на ці та інші питання учасники Місії відповідали впродовж презентаційної лекції у ДНУ.

Цивільні спостерігачі Алекс Мельбурн (Великобританія), Джо Казлас (США), Сокол Бега (Албанія) та Гелена Родрігез (Іспанія) надали студентам-політологам і міжнародникам ДНУ загальну інформацію про організацію, яку представляють. Вони докладно розповіли про історію створення ОБСЄ, її структуру, країни-учасники та партнерські організації, сфери діяльності та спеціалізації цього об’єднання, а також ознайомили студентів із діяльністю Спеціальної Моніторингової Місії ОБСЄ в Україні (СММУ). Іноземні гості, насамперед, наголосили, що їхня Місія служить важливим інструментом для запобігання конфліктам та врегулювання криз на території України. Адже її члени збирають інформацію про ситуацію у сфері безпеки, дотримання прав і свобод людини (включно з правами національних меншин) у різних регіонах нашої країни. На сьогодні у 9 містах України (Донецьку, Дніпропетровську, Харкові, Луганську, Херсоні, Львові, Івано-Франківську, Одесі та Чернівцях) діють понад 100 цивільних спостерігачів, і чисельність місії постійно зростає.

Уже зараз у Дніпропетровську працюють 26 експертів із різних країн світу, які прагнуть отримати істинну картину того, що відбувається в Україні. Вони через спілкування з різними представниками українського суспільства покликані зробити власний внесок у зменшення соціальної напруги, посилення умов миру та сприяння мирному діалогу громадян. «Наше завдання – посприяти стабільності й безпеці в Україні, підтримати діалог між владою і суспільством на місцях, щоб допомогти нормалізації ситуації», – пояснює учасник Місії в Дніпропетровську Алекс Мельбурн. – Так, під час здійснення нашого мандату ми проводимо зустрічі з представниками місцевих органів влади, етнічними та релігійними групами вашого міста. Не оминули ми і студентську молодь Дніпропетровщини як найкращу візитівку населення регіону», – зазначив пан Мельбурн.

Зазначимо, що це не перший візит спостерігачів Місії ОБСЄ в Україні до Дніпропетровського національного університету. Напередодні позачергових президентських виборів, міжнародні фахівці вже брали участь у засіданні університетського політичного дискусійного клубу, де заслухали студентські враження від перебігу виборчого процесу в Дніпропетровську. На цей раз представники ОБСЄ знову подякували студентам ДНУ за те, що у гарячу сесійну пору вони знайшли час та відвідали зустріч. Іноземні спеціалісти зізналися, що їм дуже цікаво зустрітися з молоддю Дніпропетровська для такого відкритого спілкування, вони приємно вражені людською чуйністю і привітністю українців, і зокрема дніпропетровців.

У свою чергу, студенти висловили подяку за можливість поспілкуватися з такими професіоналами і навіть цікавилися, у який спосіб можна також стати членом ОБСЄ. В учасників спостережної місії студентство ДНУ також активно дізнавалося враження і знання європейців про нашу країну, загальноєвропейську думку з приводу останніх революційних подій, оцінку протікання виборів Президента України тощо.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram