Версія для друку

Святослав Вакарчук: «Вільній людині цікавіше жити»

У цьому переконаний відомий український музикант, лідер гурту «Океан Ельзи», та громадський діяч Святослав Вакарчук, який завітав на зустріч зі студентами Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара. Це вже третя відкрита зустріч, проведена за ініціативи С.Вакарчука, зі студентством ДНУ.

Довгоочікуваного гостя студенти привітали яскравим пісенним флеш-мобом, колективно виконавши пісню «Все буде добре». Такий несподіваний подарунок і теплий прийом дніпропетровських прихильників неабияк обрадував Святослава!

Поспілкуватися з улюбленим співаком до зали Палацу студентів ДНУ прийшло понад півтисячі молодих людей. Для тих, хто не зміг потрапити усередину, на подвір’ї Палацу організатори встановили колонки, які транслювали все, що звучало у залі.

Виступаючи перед студентством, С.Вакарчук розмірковував про свободу як одну з основних людських цінностей, важливість індивідуального вибору в житті людини, національну ідею та активну громадянську позицію кожного з нас.

Зокрема, на переконання Святослава Вакарчука, найбільше щастя людини і привілей — бути вільною. «Найголовніше, що робить людину щасливою, – це почуття власної свободи: свободи вибору і власного життя. Адже вільній людині цікавіше жити», – вважає він. Для максимальної реалізації музикант закликав молодь рішуче позбавлятися комплексу «маленької людини», викорінювати в собі страх перетворень і ставати активним творцем своєї долі. «Найперше, що для цього варто зробити – чесно відповісти собі на питання: чи хочу я бути вільною людиною, чи готовий я бути нею, та чи готовий я боротися за це?», – радить він. А ще пам’ятати: свобода – це ключ до нашого успіху, який досягається щоденними рішеннями кожного з нас.

С.Вакарчук твердо вірить у те, що особистий вибір людини екстраполюється на вибір всієї країни, і в те, що найуспішніша країна – завжди та, що ставить свободи вибору на перше місце. Цю цінність, він вважає, необхідно постійно виборювати, шлях до неї – складний і тривалий, а тому радить запастися терпінням на шляху прогресивних державних перетворень.

Багато говорив Святослав не лише про побудову щасливого громадянського суспільства, але й про вироблення ефективної національної ідеї. «Сьогодні наша ідея має звучати так: «Ми різні, але ми разом». Саме з таким підходом, на його думку, може народитися необхідна синергія, яка дозволить українцям побудувати успішну державу. Та С.Вакарчук вкотре нагадує, що ніхто за нас самих, не збудує процвітаюче майбутнє. Сьогодні в України, за його висловом, є лише один великий друг – це вона сама. А тому нашим спільним завданням нині має стати пошук постійних атрибутів державності та підтримка здорового балансу всередині країни на основі збереження національних особливостей. «Суспільство і держава повинні працювати в одному напрямі, адже цілісність завжди вигідніша, ніж розділ», – підкреслює музикант.

За півгодини зустріч перейшла у формат діалогу. Студенти запитували у кумира про його ставлення до нинішньої ситуації на сході країни, порушували релігійні, мовні питання і питання національних стереотипів, просили поділитися з ними рецептами змін для України. Багато питань стосувалися й культурно-соціальної сфери.

Зокрема, у своїх відповідях Святослав Вакарчук зізнався, що не називає політику найдієвішим способом змінити суспільство, ці функції він покладає, скоріше, на моральні цінності та освіту. «От якщо, наприклад, міністерство фінансів змінить курс – ми побачимо і відчуємо це за день-два, міністерство економіки якщо буде впроваджувати зміни – вони стануть відчутними через два роки, а от зміна політики міністерства освіти буде помітною через 20 років. Тому нам потрібно працювати зі студентською молоддю, адже вона – це наше майбутнє», – відзначив Святослав.

Свою ж роль у житті молодих українців Святослав бачить у тому, щоб бути людиною, до якої дослухаються. «Такі зустрічі з відомими людьми допомагають молоді обрати правильну дорогу в майбутньому, зорієнтувати її на правильні цінності та поставити перед нею важливі питання, відповіді на які кожен шукатиме для себе сам», — сказав музикант.

Наприкінці зустрічі усі разом урочисто заспівали Гімн України, а потім студенти подарували своєму улюбленцю пам’ятні подарунки – портрет музиканта та жовто-блакитне серце.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram