Версія для друку

Уміння прогнозувати міжнародні ситуації – запорука успіху

На факультеті суспільних наук і міжнародних відносин Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара пройшов заключний етап Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Міжнародні відносини».

Заявки на участь в олімпіаді подали 30 студентів з 15 вищих навчальних закладів України. Це – студенти-міжнародники з Дніпропетровська, Донецька, Ужгорода, Луцька, Києва, Луганська, Одеси, Маріуполя, Запоріжжя, Чернівців, Сум, Миколаєва, Острога та інших міст.

Учасників олімпіади привітав декан факультету суспільних наук та міжнародних відносин ДНУ, професор Олександр Токовенко. Він відзначив, що усі учасники олімпіади всеукраїнського туру вже є переможцями та побажав їм натхнення і незабутніх вражень від перебування у Дніпропетровську. До студентів також звернувся завідувач кафедри міжнародних відносин ДНУ, професор Максиміліан Шепелєв: «Вітаю вас із тим, що ви увійшли до цього туру і проявили себе, як молоді науковці. Участь у цьому заході – це один із кроків до вашого становлення як фахівців у галузі міжнародних відносин. Символічно, що олімпіада з міжнародних відносин проводиться в Дніпропетровську – геополітичному центрі України. І те, що до нас приїхали представники усіх регіонів України – це показово і приємно».

До складу журі були залучені провідні науковці Дніпропетровського національного університету, які ведуть науково-педагогічну роботу в сфері дослідження актуальних проблем міжнародних відносин сучасності, а також колеги-міжнародники з інших вищих навчальних закладів (Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича, Чорноморського Державного університету ім. Петра Могили, Таврійського національного університету ім. В.І.Вернадського, Київського національного університету ім. Тараса Шевченка).

Змагання проходили у три тури. У рамках першого передбачалося розв’язання тестових завдань; в другому – складання проектів дипломатичних документів (комюніке, меморандум, нота тощо); виконання завдань третього туру полягало в аналізі та складанні прогнозу щодо подальшого розвитку поточних міжнародних ситуацій. Загалом, у ході олімпіади студенти виконали непрості завдання з теорії міжнародних відносин, історії та сучасних міжнародних відносин, дипломатичної та консульської служби, дипломатичного протоколу та етикету, показали уміння аналізувати причини та особливості перебігу сучасних міжнародних конфліктів та криз.

Завідувач кафедри політичних наук і міжнародних відносин Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського, професор С.В. Юрченко наголосив, що завдання олімпіади були складними, мали проблемний характер. Однак, більшість студентів виконали їх на високому рівні.

Призові місця посіли: студентка п’ятого курсу ДНУ ім. Олеся Гончара Олена Морозова (І місце), студентка п’ятого курсу Чорноморського національного університету ім. Петра Могили Надія Дольна (ІІ місце), студент четвертого курсу Інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Микола Бєлєсков (ІІІ місце).

Для учасників олімпіади була підготовлена насичена культурно-пізнавальна програма, що передбачала ознайомлення з визначними місцями та пам’ятками Дніпропетровська, проведення екскурсій у музеях міста. Усі студенти-міжнародники отримали сертифікати учасників олімпіади, а переможці – дипломи І, ІІ та ІІІ ступеня та цінні подарунки з символікою ДНУ.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram