Версія для друку

«Культура мови в українському суспільстві»

У Дніпропетровську з ініціативи Центру історії та розвитку української мови та кафедри української мови Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара відбулася ІV Всеукраїнська науково-практична конференція «Культура мови в українському суспільстві».

Відкриваючи конференцію, завідувач кафедри української мови факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства ДНУ, доцент М. С. Ковальчук звернувся до присутніх із вітальним словом, відзначивши, що проведення наукової конференції «Культура мови в українському суспільстві» стало традиційним. Уже вчетверте науковці з різних куточків України збираються в стінах Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара, щоб обговорити питання, які мають дуже важливе соціальне й національне значення. Адже культура мови зароджується і розвивається саме там, де носіям національної літературної мови не байдуже, як говорять і пишуть рідною мовою, як сприймають їхнє мовлення люди, об’єднані різними професійними інтересами та суспільним статусом.

Пленарне засідання відкрила доцент кафедри української мови, директор Центру історії та розвитку української мови Н.С. Голікова, яка виступила з доповіддю «Мовно-комунікативні девіації в українському соціокультурному просторі». Продовжила обговорення мовних питань у сучасному суспільстві доцент кафедри української мови Н.В. Левун, доповідаючи про «Шляхи засвоєння акцентуаційних норм української мови». Доцент кафедри І.П. Мамчич виступила з повідомленням «Культура мови ділових паперів (на матеріалі наказів про зовнішнє незалежне оцінювання)». Продовжила роботу конференції доцент В.В. Корольова з доповіддю «Гендерні аспекти в мовній свідомості сучасної молоді». Завершила пленарне засідання доцент Я.І. Рибалка повідомленням «Жаргонізми в літературі: мовні викрутаси чи зона підвищеної небезпеки? (на матеріалі роману «Архе» Л. Дереша).

У секційних засіданнях взяли участь науковці з різних регіонів України, зокрема з Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця, Львівського регіонального інституту державного управління НАДУ при Президентові України, Таврійського національного університету імені Володимира Вернадського, Тернопільського національного економічного університету, Кіровоградського інституту державного та муніципального управління Класичного приватного університету, Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара.

Секційна робота проходила за трьома напрямами: «Культура мови як соціолінгвістична категорія», «Культура мови в державних установах і закладах освіти», «Культура мови і сучасний літературний процес».

Усі доповіді, оприлюднені на конференції, опубліковано у збірнику «Дослідження з лексикології та граматики української мови».

ІV Всеукраїнська науково-практична конференція «Культура мови в українському суспільстві» переконливо засвідчила, що сучасний український світ глибоко шанує й розвиває свої духовні традиції, плекає інтерес до всебічного наукового вивчення культури мови, утверджує шанобливе ставлення до рідного слова.

Старший лаборант Центру історії
та розвитку української мови
О. В. Захарчук


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram