Версія для друку

Студенти вивчають можливості телемедицини

У Дніпропетровському національному університеті відбувся науково-практичний семінар «Телекомунікаційні технології в медицині», який продемонстрував сучасні можливості телемедицини у лабораторній діагностиці. Семінар було організовано кафедрою клінічної лабораторної діагностики медичного факультету ДНУ за сприяння Головного управління охорони здоров’я Дніпропетровської обласної державної адміністрації. До участі були запрошені викладачі та студенти-медики університету, представники Дніпропетровської обласної лікарні ім. І.І.Мечникова та Дніпропетровського обласного шкірно-венерологічного диспансеру. Під час дистанційної лекції, що її провів керівник Донецького телемедичного центру Антон Владзимирський, йшлося про використання новітніх технологій у процесах діагностики, консультування і лікування.

Телемедичні технології – це застосування сучасних інформаційних технологій, в першу чергу Інтернету, для передачі з віддалених місць відомостей про пацієнта, його стан та ступінь обстеження для отримання відповіді чи поради фахівця вищої кваліфікації з обласного центру. В Україні вони використовуються недавно. Першими розпочали цю практику лікарі Донецька, де на базі обласної травматологічної лікарні було створено Центр телемедицини, який існує вже третій рік. Починали там з консультувань ургентних хворих з травматології, постраждалих в автотранспортних пригодах. Сьогодні лікарі центру консультують за всіма профілями медицини. Пізніше такий Центр з’явився у Києві. На базі Донецького центру також було створено Асоціацію розвитку української телемедицини та електронної охорони здоров’я, головою якої і є А.В. Владзимирський.

У Дніпропетровську на базі обласної лікарні імені Мечникова поки створено тільки телемедичний кабінет. На початку 2007 року Дніпропетровська облдержадміністрація розпочала проект з впровадження телемедичних технологій в Дніпропетровському районі. До проекту вже приєднався і Синельниківський район, і, за словами начальника ГУОЗ ДОДА В.Г.Гинзбург, вже закуплено необхідне обладнання, встановлено зв’язок з лікарнями районів за допомогою Інтернету. За короткий термін проведено більше 50 відеоконференцій.

Як підкреслив відкриваючи конференцію ректор ДНУ М.В. Поляков, використання новітніх технологій у навчальному процесі можливе завдяки поєднанню в класичному університеті можливостей профілюючих кафедр з різних напрямів та фахівців з інженерних, комп’ютерних та телекомунікаційних технологій. Особливо наочною демонстрація таких переваг бачиться саме в клінічній лабораторній діагностиці, де від вірного діагнозу залежать не тільки методи лікування, а часто й життя людини, і сучасні студенти мають володіти цими технологіями.

Наприклад, коли у районній лікарні виникає складна ситуація й лікарі не можуть знайти однозначне рішення, то вони можуть звертатися за допомогою до колег з обласної лікарні у режимі on-line. Якщо потрібно, пацієнта (за його дозволом) також показують телемостом. Таким чином приймається рішення про доцільність перевезення людини до Дніпропетровська або продовження обстеження в районі.

Як розповів нам старший викладач кафедри клінічної лабораторної діагностики ДНУ Андрій Останін, телемедицина існує вже майже 100 років, її розповсюдження почалася в Сполучених Штатах Америки в 40-х роках минулого століття. Тоді інформація про пацієнтів передавалася за допомогою телебачення, а зараз ми використовуємо Інтернет. Телемедицина в Україні спрямована на те, щоб лікар консультував лікаря, адже у нас поки немає юридичної бази для консультувань за допомогою новітніх засобів комунікації безпосередньо пацієнтів.

Телеміст, який проходив на базі ДНУ, засвідчив, що навіть лікарі дуже мало знають про телемедицину, не уявляють як вона розширює можливості. «Наприклад, зараз існують такі мікроскопи, - зазначив А.А. Останін, - якими можна керувати через Інтернет. Вони знаходяться у якомусь віддаленому районному центрі, а спеціаліст високої кваліфікації – в обласному закладі. Лікар має змогу повністю автоматизовано керувати цим мікроскопом, дивитися мазок, давати поради з лікування, спираючись на свій досвід».

Також про свої дослідження перспектив використання телекомунікаційних технологій в сучасній медицині доповіли колегам лікарі Донецького державного медичного університету ім. М.Горького Д.К.Калиновський та І.Н.Матрос-Таранец і доцент кафедри клінічної лабораторної діагностики ДНУ Т.М.Полішко.

Спеціалісти лікарні ім. Мечникова та шкірно-венерологічного диспансеру поділилися своїм досвідом впровадження автоматизованих технологій та телекомунікаційної медицини для консультування пацієнтів Дніпропетровської області.

Організатори семінару виказали щиру подяку Регіональному центру мобільного зв’язку компанії „Утел” ВАТ „Укртелеком” за технічну підтримку.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram