Версія для друку

Один з найкращих в країні

У 2007 році Дніпропетровський національний університет знов став лауреатом конкурсу-рейтингу вищих навчальних закладів України “Софія Київська”. ДНУ посів 4-те місце в рейтингу класичних університетів України і 13-те – в інтегрованому рейтингу. Експерти відзначають якісні зміни – у порівнянні з попереднім опитуванням 2005 року університет піднявся на 6 позицій вгору. Останній рейтинг проводився серед 383 університетів, академій та інститутів.

Визначення рейтингу вищих закладів освіти III та IV рівнів акредитації започатковано в 1995 році за ініціативи Міжнародної Кадрової Академії. На початок 2000 року Академією наук вищої школи України, Інститутом вищої освіти Академії педагогічних наук України, Конфедерацією недержавних вищих закладів освіти України, Міжнародною Кадровою Академією та Українським інститутом соціальних досліджень імені Олександра Яременка засновано рейтинг вищих закладів освіти України "Софія Київська" та визначено перших переможців рейтингу за підсумками 1999 року. В 2003-му до співзасновників приєдналися Український фонд культури та Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик “Освіта”.

У 2000 році, із заснуванням рейтингу вищих закладів освіти України "Софія Київська", за ініціативою Українського інституту соціальних досліджень, запропоновано визначати рейтингові місця згідно з інтегрованим показником, вибудуваним за результатом двох паралельних опитувань— експертів та молоді. В межах першого опитування (експертного) було збережено методики експертних опитувань попередніх років та вдосконалено методику відбору експертів шляхом розширення кола останніх. При цьому враховувався досвід та методичні підходи, розроблені фахівцями Інституту соціології НАН України. Друге опитування, на основі якого вираховувався рейтинг, передбачало отримання репрезентативної інформації від цільової групи молоді, яка навчалася, навчається або має намір навчатися у вищих закладах освіти III, IV рівнів акредитації. Було визначено вік опитуваної молоді — 16-25 років.

З 2000 по 2007 рік рейтинг визначався саме за результатами цих двох паралельних опитувань — експертів і молоді.

Опитування експертів проходило в усіх областях України, а також в АР Крим, містах Києві та Севастополі. Поряд із загальним рейтингом, який розраховується за цілою низкою індикаторів (рівень відомості та привабливості ВНЗ серед респондентів, оцінка рівня викладання, матеріально-технічної бази та престижу диплома серед роботодавців, рівень намірів отримати освіту в конкретному ВНЗ, популярність ВНЗ у соціальному оточенні респондента тощо), проведене дослідження дозволило визначити рейтинг ВНЗ за окремими показниками (номінаціями) та в різних галузях. Польовий етап дослідження проводився з 31 березня по 13 квітня 2007 року.

Так Дніпропетровський національний університет, який у 2005 році не займав лідируючої позиції в рейтингу класичних університетів, у 2007 увійшов до першої п’ятірки, посівши 4-те місце. За визначні досягнення у розвитку природничих, технічних і гуманітарних наук ДНУ в номінації класичних університетів вищих навчальних закладів освіти нагороджений вищою відзнакою рейтингу – „Софією Київською”.

А також він єдиний з ВНЗ регіону, який увійшов до “двадцятки” кращих навчальних закладів країни, що переконливо свідчить про його високий рівень. Про якість і престижність навчання у Дніпропетровському національному університеті свідчить і високий конкурс на технічні та інженерні спеціальності, що зростає рік од року, традиційний попит на економічну, юридичну, а також гуманітарну освіту. Таким чином, ДНУ, як дійсно класичний університет, надає молоді можливість одержати майже будь-яку цікаву і потрібну спеціальність – від ракетобудівника або програміста до дизайнера або журналіста.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram