Версія для друку

ДНУ активізує просування в Scopus

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара отримав доступ до бібліографічної і реферативної бази даних Scopus. Відтепер студенти, аспіранти наукові співробітники і викладачі університету зможуть безкоштовно нею користуватися.

Семінар з роз’яснення правил користування науково-метричною базою Scopus для керівництва факультетів ДНУ провів завідувач кафедри органічної хімії ДНУ професор Сергій Іванович Оковитий. Він проводить спільні наукові дослідження з американськими колегами, має один з найвищих індексів цитування серед науковців ДНУ.

Сергій Іванович розповів, що база даних Scopus об’єднує близько 18 тисяч найменувань журналів та містить реферати всіх цих наукових періодичних видань. Scopus включає до списку лише ті видання, які вважає достатньо авторитетними з наукової точки зору. За умови підписки університету, кожен студент, аспірант чи викладач ДНУ може безкоштовно здійснювати пошук і ознайомлюватися з рефератами статей у цій базі даних. Крім пошуку за своєю тематикою, науковці можуть відслідковувати власну результативність, зокрема, за таким важливим показником, як кількість посилань інших дослідників на його праці.

«Сьогодні ДНУ має 2515 публікацій у Scopus – це шоста позиція серед ВНЗ України за кількістю статей, – продовжив Сергій Оковитий. – Шукати потрібні матеріали у Scopus можна за ключовими словами, за прізвищем автора та назвою ВНЗ. Щоб відстежити всі матеріали певного ВНЗ, бажано задати у пошук «ВНЗ з подібними назвами», оскільки назви ВНЗ протягом часу можуть змінюватися, статті одного ВНЗ можуть автоматично бути віднесені кільком різним (це стосується, в тому числі, і ДНУ ім. О. Гончара). Так, у 2010 році близько 95% статей одного з дніпропетровських університетів у Scopus були насправді статтями науковців ДНУ, адже збігалися перші кілька слів назви. Тому довелося надсилати офіційний запит до Scopus, щоб у нашому рейтингу врахували всі публікації ДНУ. Важливо відслідковувати як усі публікації університету загалом, так і роботи конкретного науковця. Так, індекс Гірша, якому Міністерство освіти і науки України приділяє значну увагу, показує вибірку за прізвищем вченого. Індекс Гірша науковця розраховується автоматично, тоді як для ВНЗ це необхідно робити вручну, але в обох випадках важливо об’єднати різні варіанти написання прізвища науковця або назви ВНЗ в один профіль. Українські рейтинги «Топ-100 університетів» та «Топ-100 вчених» складаються саме за індексом Гірша. За однією з вимог МОН до дослідницьких університетів ВНЗ повинен щороку публікувати не менше 150 наукових статей, які реферуються у Scopus».

Отже, у зв’язку з відкриттям доступу до Scopus важливими і першочерговими для виконання вченими ДНУ Сергій Оковитий вважає такі моменти: об’єднати профілі усіх науковців, проаналізувати цитування своїх статей, здійснити пошук журналів для своїх публікацій у відповідних розділах науки, опрацювати наявні в Scopus реферати статей за своєю тематикою. Окремо слід відзначити необхідність підготовки наукових журналів університету для включення в перелік видань, що реферуються системою Scopus.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram