Версія для друку

Втілення найамбітніших наукових мрій з урядовою програмою освітнього стажування

Сучасне лідерство країн тісно пов’язане з розвитком наукової думки в кожній окремій державі. Прискорення науково-технічного прогресу за рахунок розробки перспективних напрямків у машинобудуванні, хімічній промисловості, електротехніці, медичній та фармацевтичній хімії та інших галузях промисловості необхідні для покращення життя людей. У 2011 році в Україні почалася реалізація урядової програми у сфері освітнього стажування українських студентів, аспірантів та молодих вчених у провідних закордонних університетах за фінансової підтримки Міністерства освіти і науки України (Постанова Кабінету Міністрів України № 546 від 16.05.2011, Розпорядження Міністерства освіти і науки, молоді та спорту №905 від 09.08.2012). За весь період існування незалежної України – це перша програма, яка широко відчинила двері для активної, талановитої молоді в сучасний науковий світ.

Найкращі студенти, аспіранти та молоді вчені Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара активно скористалися нагодою стажуватися в провідних вузах світу. Тільки з хімічного факультету в різних країнах стажувалося 7 студентів, аспірантів, науковців та науково-педагогічних працівників, а саме в Джексонському університеті (США), Віденському університеті (Австрія), Оксфордському університеті (Великобританія) Університет ім. Лунд (Швеція), Берлінському технологічному університеті (Федеративна Республіка Німеччини).

Відвідання Оксфордського університету в рамках наукового стажування, безсумнівно, є знаковою подією в житті науковця. На думку старшого наукового співробітника ДНУ, кандидата хімічних наук Віталія Пальчикова, програма закордонних стажувань у провідних навчальних закладах світу втілює в життя найсміливіші та найамбітніші бажання своїх аплікантів. «Отримання нами у 2012 році гранту на стажування в Оксфорді стало початком нових можливостей для подальших досліджень в галузі синтетичної органічної хімії, набуття неоціненного досвіду та розширення наукових контактів, – говорить він. – Приєднавшись до наукової групи нашого керівника, доктора Джеремі Робертсона, ми протягом багатьох місяців мали змогу працювати на потужному найсучаснішому обладнанні для ядерного магнітного резонансу, мас-спектроскопії, рентгенографії, електронного спінового резонансу, ІЧ-спектроскопії, що дає змогу досліджувати зразки нових речовин будь-якої складності. Напрацьовані результати стануть основою для декількох наукових статей у провідних профільних журналах. Головним напрямком наукових досліджень є розробка нових методів синтезу природних речовин, що мають протипухлинну активність, а також вивчення методології органічного синтезу та механізмів хімічних реакцій. Нещодавно, спільно з іншими вченими, д-р Робертсон заснував «OxSynC» − мережу, що допомагає підтримувати зв’язок між органіками-синтетиками та вченими з різних областей природничих наук. Його наукова група бере участь у проекті Cancer Research UK, метою якого є розробка препаратів, що можуть застосовуватись в хіміотерапії пухлин», – зазначив Віталій Олександрович.

Магістр хімічного факультету Юлія Веліченко відзначає, що навіть у найсміливіших мріях не могла уявити, що зможе навчатися в одному з найвідоміших вишів світу – Оксфордському університеті. «Я мала унікальну можливість скористатися під час проведення експериментальних робіт новітнім обладнанням ядерного магнітного резонансу, мас-спектроскопії, рентгенографії, електронного спінового резонансу, аналізу поверхні, – говорить Юлія. – Завдяки Урядовій програмі значно розширились наукові горизонти та з′явились нові ідеї в проведенні досліджень. Набуті навички та знання, безперечно, сприяють успішному продовженню робіт, що проводяться на хімічному факультеті Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара. Опанування сучасних методів синтезу та аналізу біологічно активних сполук, вивчення наукової літератури та використання новітнього устаткування дозволяє нашим науковцям рухатись в авангарді передових наукових досліджень».

Як розказав нам Віталій Пальчиков, цікавим є і саме життя в Оксфорді, місті де існують більше сотні товариств, є й Українське оксфордське товариство (Oxford University Ukrainian Society), засноване 2004 року. Товариство регулярно проводить заходи для наукової молоді, зустрічі з відомими вітчизняними політиками, громадськими діячами, журналістами, допомагає з мовною адаптацією. Перебуваючи в Оксфорді, можна стати свідком відомих і дуже почесних змагань з човнової регати Темзою між студентами Оксфордського та Кембриджського університетів, які вже майже 160 років є місцевою традицією, завдяки наявності у місті великої кількості водних каналів.

Відвідування лекцій місцевих і запрошених професорів також було для молодих українських науковців цікавою та довгоочікуваною подією. Протягом їхнього перебування відбулось 18 відкритих лекцій професорів, які відвідали Оксфордський та Брістольський університети на запрошення наукового товариства, а саме виступи Джонатана Гудмана (Кембриджський університет, Великобританія), Петера Шрайнера (Гіссенський університет імені Юстуса Лібіха, Германія), Петрі Піхко (Університет Ювяскюля, Фінляндія), Олександра Алексакіса (Університет Женеви, Швейцарія), Девіда Вілсона (ГлаксоСмітКляйн, Іспанія), Еріка Якобсена (Гарвардський університет, США), Хіденорі Ватанабе (Університет Токіо, Японія), Макса Малакріа (Інститут Пьєра та Марії Кюрі, Франція) та багатьох інших.

На думку Юлії та Віталія, це була незабутня подорож, багата на натхненну працю, сповнена цікавих зустрічей та подій, нових вражень та нових досягнень.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram