Версія для друку

Європейська освіта та міжнародна кар’єра – українському студенту

Сучасна європейська освітянська практика свідчить про те, що навчальний процес набуває ефективності лише за двох умов: по-перше, це можливість студентів набути досвіду міжуніверситетського спілкування під час навчання, і по-друге – здатність знайти роботу у відповідності до своєї дійсної кваліфікації.

Ознайомитися з усім спектром освітніх програм, що пропонують вищі навчальні заклади Франції, дніпропетровські студенти могли на виставці-презентації «Освіта та кар’єра», що проходила у Палаці студентів ДНУ. Організаторами заходу виступили агентство Кампус Франс в Україні, відділ культури та співробітництва Посольства Франції в Україні, Дніпропетровський національний університет та Українська асоціація випускників французьких освітніх програм.

«У Франції є нормою, щоб студент протягом навчання в університеті хоча б один семестр слухав лекції в іншому виші, – говорить аташе з університетського та наукового співробітництва Посольства Франції в Україні Гійом Касперський. – Мобільність студентів – одна із головних ознак єдиного європейського простору, що має утворитися внаслідок реалізації положень Болонського процесу та Лісабонської стратегії. Ми прагнемо залучити до цієї практики й українських студентів».

Наприклад, Державний центр підтримки студентства та школярства (CNOUS), який презентувало агентство Кампус Франс, щороку організовує прийом та влаштування у Франції стипендіатів із 130 країн світу. Ця місія була доручена CNOUS французьким урядом майже піввіку тому, у 1964 році, й донині організація допомагає молодим іноземцям приєднатися до французької студентської спільноти.

Співробітництво Дніпропетровського національного університету із вищими навчальними закладами Франції триває більше 10 років, укладено двосторонні угоди про науковий, академічний та культурний обмін з університетами Парижа, Марселя, Ліона, з державними науково-дослідницькими інститутами, реалізуються міжнародні освітянські проекти. Студенти й аспіранти ДНУ не тільки проходять стажування у французьких університетах, а й захищають наукові роботи під керівництвом професорів двох країн. Дніпропетровський «Альянс Франсез» з першого дня існування базується саме в ДНУ, а викладачі та студенти кафедри романської філології беруть активну участь у його освітніх і культурологічних програмах.

Новим обрієм для сьогоднішніх студентів стала презентація в ході виставки «Освіта та кар’єра» фірм-роботодавців, які зацікавлені у прийомі на роботу випускників, що досконало володіють французькою та опанували певні курси за програмами французьких університетів. Серед роботодавців як потужні транснаціональні корпорації, що працюють в Україні, так і вітчизняні установи, які виходять на європейський ринок. Керівник Альянс Франсез у Дніпропетровську Іоанн Шеттерер зазначив, що на український ринок сьогодні прийшло багато французьких компаній, зацікавлених в молодих й перспективних українських фахівцях. Тож перспективи для кар’єрного росту є – головне отримати якісну освіту.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram