Версія для друку

Бі-бі–сі по-дніпропетровськи

За радянських часів, коли західна пропаганда допускала якийсь промах, назву британської телерадіокорпорації Бі-бі-сі іронічно розшифровували як «бабця бабці сказала». Сьогодні, читаючи деякі «сенсаційні» новини на сайтах регіону, все частіше думаєш, що їх автори «творять» за давно відпрацьованими лекалами.

Ось, приміром, кричущий заголовок із сайту «vgorode.ua» та ін.: «Студентам с сентября постоянно задерживают стипендии». Якщо врахувати кількість студентів у нашому регіоні, додати до них батьків, родичів, друзів і знайомих, то подібні публікації просто приречені на успіх. Тим більше що економічна ситуація в країні, м’яко кажучи, далека від ідеалу.

Журналіст посилається на апробовані в таких випадках «джерела» - то на «одного студента», то на «якогось декана», щоправда, з виразною прикметою - «мужчина», проте пише з явним натяком на «сенсацію». А щоб вона виглядала більш правдоподібною, на «допомогу» долучено найпотужніший ВНЗ регіону – класичний університет.

І тоді описання ситуації прозвучить так: «Обидно, что в ДНУ снова динамит. В сентябре проштрафились, в октябре нормально дали, а на День студента снова решили повыпендриваться. Хотя раньше на День студента давали всегда, чтобы погулять могли, а это впервые не дали. Обещают 10 декабря, а должны были 17 ноября»(залишаємо «високий штиль» експерта без змін).

Авторам байдуже, що виплати стипендій в ДНУ імені О.Гончара, за свідченням головного бухгалтера, здійснені у повному обсязі протягом кожного поточного місяця. Крім того, у 2013 році студентам університету було виплачено 5 мільйонів 189,4 тисяч матеріальної допомоги та премій. Усього премії отримали 6530 студентів. Необхідні кошти було виділено також на матеріальну допомогу 247 студентам-сиротам, яким допомогли придбати навчальну літературу, одяг, взуття, компенсували витрати на харчування. Університет подбав і про працевлаштування таких випускників.

Колись один із засновників масової преси у США Дж. Беннетт вивів закон будь-якої сенсації: «Якщо собака укусила людину, то це не новина. Ось коли людина укусила собаку, то це і є справжньою сенсацією». Декому так хочеться поставити на іміджі відомого університету хоч маленьку пляму, що вони, здається, готові на все...

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram