Версія для друку

«Наука без кордонів»

Три тисячі стипендій для українських студентів виділив Уряд Бразилії для реалізації програми «Наука без кордонів». Урядову програму студентської мобільності представив у Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара Надзвичайний і Повноважний Посол Федеративної Республіки Бразилія в Україні Антоніо Фернандо Круз-де-Мело.

Під час зустрічі з ректором ДНУ ім. О. Гончара Миколою Поляковим Антоніо Круз-де-Мело ознайомився з науковим потенціалом і колом академічної та наукової співпраці ДНУ з університетами Європи, Азії, Америки. «Наша співпраця з Бразилією розпочалася в 2009 році, коли було підписано міжурядову угоду між двома країнами з будівництва пускового комплексу в Алкантарі для запуску ракети-носія «Циклон-4», – наголосив Микола Поляков. – Тоді ж було укладено угоду між Дніпропетровським національним університетом ім. Олеся Гончара та Федеральним університетом м. Бразиліа про підготовку в Україні фахівців для аерокосмічної галузі Бразилії. У 2011-2012 роках десять бразильських студентів-магістрів навчалися на фізико-технічному факультету ДНУ та проходили стажування на ВО «ПМЗ ім. О.Макарова» та ДКБ «Південне ім. М.Янгеля». Науково-дослідні роботи бразильських магістрів, виконані спільно з науковцями фізико-технічного факультету, були представлені на міжнародних конференціях з аерокосмічної тематики. Також у рамках співпраці з Бразилією з 2011 року діє угода про співробітництво між ДНУ та Державним університетом штату Парана, яку ще належить наповнити конкретними справами» – зазначив ректор М.В. Поляков.

Особливу зацікавленість пана Посла викликала робота Центру португальської мови, відкритого в ДНУ у 2010 році. Центр здійснює науково-методичне забезпечення вивчення португальської мови студентами ДНУ факультативно або як третьої іноземної (для студентів факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства ДНУ). «Ваш університет – гідний партнер для співпраці, – зазначив Антоніо Фернандо Круз-де-Мело. – Нині Уряд Бразилії реалізує лише два бінаціональні проекти, обидва – в галузі високих технологій. І ми сподіваємося, що наступного 2014 року, матимемо привід для святкування першого запуску української ракети-носія «Циклон» в Алкантарі. Тому я бачу великі перспективи для кооперації, розвитку наукових і студентських обмінів між нашими країнами. Міністерство освіти і науки України активно залучилося до реалізації бразильської програми «Наука без кордонів». Минулого тижня міністерства наших двох країн уклали угоду про це. Програма «Наука без кордонів» була ініційована Президентом Бразилії, і сьогодні ми не бачимо перешкод для того, щоб українські і бразильські студенти навчалися в обох країнах і отримували подвійні дипломи. Рівень вищої освіти в Україні дуже високий, і ми зацікавлені у виконанні спільних проектів, обміні професорами, кооперації в галузі освіти. Сподіваємося, що реалізація цієї програми стане одним з найважливіших елементів співпраці наших двох країн», – зазначив пан Круз-де-Мело.

Декани факультетів ДНУ у відповідь на запити бразильських університетів, які посольство попередньо направило в ДНУ, надали Пану Послу свої пропозиції щодо пріоритетних напрямків наукових досліджень і академічних обмінів, які можуть стати перспективними для обох сторін. Антоніо Круз-де-Мело пообіцяв сприяння і всебічне посередництво у налагодженні нових контактів.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram