Версія для друку

«Поєднати людські серця»

У Дніпропетровському національному уніврситеті на факультеті української й іноземної філології та мистецтвознавства пройшли традиційні Загребельнівські читання, присвячені 89-ій річниці від дня народження письменника.

Аудиторія, що носить ім’я Павла Загребельного, наповнена яскравими барвами і пахощами осінніх квітів. На столі розстелений червоногарячий український рушник. Дівчата у віночках із різнокольоровими стрічками готуються до виступу у літературно-музичному есе «Роксолана – жінка, народжена для кохання». З портрету дивиться на присутніх розумне, натхненне обличчя майстра. Викладачі, студенти кафедри української мови та гості свята зібрались, щоб вшанувати пам’ять видатного письменника літературним святом «Монолог довжиною в життя».

Відкрив захід проректор з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді ДНУ ім. Олеся Гончара Валентин Васильович Іваненко. «Цей рік особливий в житті університетської громади. У 2013 році ми відзначили 95-річчя Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара. Цей ювілей – гарна нагода вшанувати вихованців, працівників нашого університету різних поколінь, до яких відноситься Герой України Павло Архипович Загребельний, – сказав Валентин Васильович, – ми пишаємося тим, що вісім років повоєнного життя майстра були пов’язані із нашим містом, нашим університетом. Це був творчий трамплін майстра, який підніс його до вершин письменництва».

Група викладачів та студентів факультету підготувала літературний полілог, літературно-музичне есе, у якому був присутній вічний образ творчості Павла Загребельного – Роксолана, прозвучали українські пісні у виконанні студентів.

Спогадами про особисті зустрічі із великим українцем поділилися доктор філологічних наук, професор кафедри української літератури Нінель Іванівна Заверталюк та письменниця Леся Степовичка. «Запам’яталися вільність у поводженні, розкутість Павла Архиповича, – згадувала Нінель Іванівна, – на зборах, де я була присутня, він почав розмову про те, що насправді цікавило. Від його виступу всім стало тепло, комфортно».

«Я вельми рада тому, що такі яскраві події відбуваються на моєму факультеті, – сказала у заключному слові декан факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства Ірина Степанівна Попова. – Сьогоднішня подія відволікає нас від суєтності щоденного життя. Поважають тих, хто вміє пам’ятати. На нашому факультеті такий склад викладачів, який дійсно вміє пам’ятати. Ми назвали сьогоднішнє свято «Монолог довжиною в життя», а отримали справжній діалог про життя і творчість видатного письменника».

На білому екрані з’явилися обкладинки найвідоміших книг майстра, герої яких безсмертні особистості, великі душі. «Головне написати так, щоб поєднати людські серця…», – говорив Павло Загребельний. Свято його пам’яті поєднало серця усіх, хто був на ньому присутній.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram