Версія для друку

Бібліотеки – платформи міжкультурного діалогу

Академічна бібліотека Латвійського університету подарувала зібрання книг Науковій бібліотеці Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара.

Цінне зібрання складається з понад 300 наукових видань і художньої літератури англійською, російською й українською мовами, виданих у Латвії протягом останнього десятиріччя. «Подаровані книги мають передати вам свідчення поваги і визнання від наших письменників, науковців, діячів мистецтв, меценатів, що підтримують розвиток міжкультурних зв’язків, – зазначила Надзвичайний і Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Аргіта Даудзе, відкриваючи захід. «Наша зустріч не випадково відбувається в Науковій бібліотеці – царині книг, науки і духовності, – наголосив ректор ДНУ ім. О. Гончара Микола Поляков. – Це чудовий початок співпраці двох важливих підрозділів національних університетів Риги і Дніпропетровська – обмін досвідом, науковими виданнями та інформаційними ресурсами».

На сутності бібліотеки як платформи міжкультурного діалогу акцентувала увагу присутніх директор Академічної бібліотеки ЛУ Венета Коцере. Вона презентувала книги, видані в Латвії українською мовою, зокрема, «Епіфанії» латиського поета Імантса Зіедоніса. «Сьогодні в Латвії проживає близько 60 тисяч українців, і десять років тому в нашій бібліотеці, єдиній в країні, було створено Український інформаційний центр, який здійснює не лише активну роботу з книгами та інформаційними ресурсами, а є платформою для міжкультурного діалогу між Україною та Латвією. Сьогодні ми співпрацюємо з бібліотеками Харкова, Києва, Львова і сподіваємося на плідний обмін з Дніпропетровськом. Наша бібліотека заснована у ХVІ столітті, у 1524році, і ми маємо багаті фонди як старовинних книг, так і сучасної наукової та художньої літератури».

Крім українського перекладу «Епіфаній» Імантса Зіедоніса, наші читачі зможуть ознайомитися з поетичними збірками Костя Овчаренка «Я родом звідти, де Дніпро тече…» та «Латвія поетична», Дмитра Гончара «Пробудися, моя Україно!», «Етнографічними студіями» Ернеста Буйвола «Латвійський шлях: до нової кризи». Багатою є колекція збірників наукових праць, які відтепер до послуг науковців ДНУ: «Механіка композитних матеріалів», «Латвійський фізико-технічний журнал», «Хімія гетероциклічних з’єднань», «Латвійський хімічний журнал» та інші.

«Ми вдячні латиським колегам за такий щирий дарунок, – говорить директор НБ ДНУ Світлана Кубишкіна. – І хоча наша бібліотека значно молодша, ми впевнені, що у двохмільйонному фонді знайдеться багато видань, цікавих латиським науковцям. В тому числі, у нас багата колекція стародруків та рідкісних книг, серед яких видання латинською, англійською, німецькою, французькою мовами. Тому передаємо до вашої бібліотеки анотований каталог цих видань , що сприятиме вченим у пошуку необхідної літератури. Зокрема, ми знайшли кілька старовинних книг з історії Ліфляндії. Сподіваємося на активну співпрацю».

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram