Версія для друку

ІТ-технології: виклик майбутнього

Сьогодні Україна посідає п’яте місце у світі з експорту ІТ-послуг. Про це йшлося на лекції директора з розвитку бізнесу компанії «Lattelecom» Каспарса Каланжа «Розвиток сфери інформаційних технологій: латвійський досвід. Швидкісний Інтернет, безкоштовний Wi-Fi, надійний центр даних», яка відбулась у Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара.

Захід проведено у рамках Днів Латвії у Дніпропетровську, приурочених до 95-ої річниці проголошення Латвійської Республіки. Під час виступу пан К. Каланж детально ознайомив студентів факультету прикладної математики і факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем ДНУ з особливостями IT-ринку Латвії, а також провів презентацію своєї компанії. «Ми дуже раді, що Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара відгукнувся на наш заклик провести у своїх стінах подібний захід, – привітав аудиторію латвійський гість. – На сьогодні ТОВ «Lattelecom» є найбільшим гравцем мультимедійного ринку Латвії. Тому ми щиро сподіваємося, що наші знання і досвід залишаться з українськими студентами і допоможуть їм зробити все можливе, щоб Україна й надалі активно розвивалася як дигітальна країна». За словами пана Каланжа, велика зацікавленість у таких зустрічах з боку української молоді не є випадковою. Адже, як відомо, щороку в Україні спеціалістами в галузі інформаційних технологій стають близько 50 тисяч студентів. «З точки зору IT-галузі, за співвідношенням кількості населення до об’єму створених бізнес-продуктів Україна – одна з провідних країн світу. І той факт, що Україна посідає п’яте місце у світі з експорту ІТ-послуг, переконливо показує нам, що сфера інформаційних технологій у вашій країні надзвичайно розроблена і актуальна», – відзначив латвійський фахівець.

Надалі пан Каспарс зосередив увагу присутніх на особливостях компанії, яку представляє. Зокрема, він ознайомив своїх молодих українських колег з широким спектром послуг, які пропонує «Lattelecom». А це: інтегровані послуги електронного зв'язку та інформаційних технологій, телекомунікаційні послуги та послуги з проектування і будівництва мереж, новітні рішення передачі даних й IT-інфраструктури тощо. Крім того, К. Каланж докладно розповів аудиторії й про успішні соціальні проекти компанії (безкоштовні трансляції, акції для студентів, комп’ютерні курси для літніх людей та інші), які дозволяють зменшити відстань між простими людьми та новітніми технологіями, роблячи життя користувачів набагато легшим і цікавішим.

Наприкінці зустрічі спілкування з гостем проходило вже у формі діалогу. Викладачі та студенти університету активно цікавилися досвідом співпраці латвійської компанії з вищими навчальними закладами і можливостями майбутнього працевлаштування українських фахівців.

Подібний обмін думками між спеціалістами обох країн надзвичайно корисний для підвищення їхньої професійної обізнаності – так говорять про захід самі студенти. «Лекція мені сподобалася: компанія перспективна, і було досить цікаво почути про деякі її інноваційні продукти, – розповідає студент ІІ курсу факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем ДНУ Сергій Іванчишин. – Наскільки я зрозумів, сьогодні Латвію до певної міри можна назвати "територією експериментів" у ІТ-галузі. Проте я не думаю, що Україна зможе так легко перейняти досвід цієї балтійської країни, адже Латвія – це зовсім невелика країна, а тому там набагато простіше впроваджувати і контролювати певні інновації. Але мені сподобалися соціальні ініціативи компанії «Lattelecom» і я переконаний, що українські компанії також здатні надати багато подібних послуг, адже вони володіють чималим потенціалом. Так, можливо, розвиток у нас відбувається більш повільно, та я характеризував би це, скоріше, як "затишшя перед бурею"», – ділиться своїми роздумами Сергій.

Високу якість підготовки фахівців комп'ютерної інженерії у нашій країні відзначає і Дарія Семенюта – студентка IV курсу факультету прикладної математики ДНУ. «Я вже працюю за спеціальністю і вдячна університету за те, що дав мені чудову освітню базу. Переконана, що вдало обрала професію, адже її затребуваність у наступні роки тільки зростатиме. Сьогодні ж основним питанням у нашій галузі стає єдиний дигітальний ринок. Фахівці різних країн чітко усвідомлюють, що співпраця і об'єднання – чи не єдиний шлях до подолання глобальної конкуренції. Саме тому багато світових компаній, як і «Lattelecom», вже зараз надають гарні можливості роботи (в тому числі і дистанційної) для наших високоосвічених спеціалістів», – пояснює дівчина.

Відтак збереження традицій гідної фундаментальної підготовки у вітчизняних ВНЗ є запорукою успіху української молоді. Майбутнє за нашими спеціалістами!

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram