Версія для друку

"Еврика" збирає Архімедів 21-го сторіччя

У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара відбулися фінальні змагання Відкритого обласного математичного турніру «Еврика» старшої ліги. В них взяли участь учні 9, 10, 11 класів.

"Еврика" – це турнір особливий, не схожий на жоден інший, – розповів Вадим Кірман, голова програмного комітету кафедри статистики та теорії ймовірності механіко-математичного факультету, – особливість його в тому, що учні мають застосовувати математику у різних сферах знання. Мета турніру – популяризація математики. Дуже важливо показати сьогоднішнім школярам - майбутнім науковцям, програмістам, що таке сучасна математика на конкретних завданнях турніру".

Математичне змагання організоване за підтримки Департаменту освіти і науки Дніпропетровської обласної державної адміністрації. До організації конкурсу залучені викладачі, студенти й аспіранти механіко-математичного факультету, факультету прикладної математики, факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем, психології ДНУ ім. О. Гончара та викладачі Дніпропетровського обласного ліцею-інтернату фізико-математичного профілю.

"Журі турніру – це викладачі та студенти – призери і переможці Всеукраїнських та Міжнародних студентських олімпіад, переможці «Еврики» попередніх років, – зазначив Вадим Кірман, – цього року студенти будуть взаємодіяти із конкурсантами під час виконання завдання дуже важливого практичного туру, який відбудеться у формі діалогу".

Заочний тур змагань тривав з сьомого вересня по сьоме жовтня. Протягом цього терміну на конкурс надійшло 630 робіт. Як зазначила директор Центру довузівської підготовки ДНУ Ірина Баланенко, до очного туру "Еврики" було запрошено 168 учнів області, 87 з них взяли участь у турнірі. "Прагнення перемоги привело до нашого міста школярів з Кривого Рогу, Тернівки, Марганцю, Павлограду, Новоіванівки, Андріївки, Мар'ївки, Петриківки, Вільногорська, Покровки, Юр'ївки, – говорить Ірина Григорівна. – Цього року очні змагання проводились у номінаціях: дослідницька олімпіада з математики (евристичні задачі, спрямовані на популяризацію математичних знань, що вимагають у тому числі інтуїтивних міркувань), обчислювальна математика (робота з комп’ютером), математичне моделювання (задачі на побудову та дослідження моделей у фізиці, біології, географії та мовознавстві). На кожному з цих практичних конкурсів учням пропонувалося розв’язати оригінальну прикладну задачу відповідної предметної області. Оцінювання завдань проводилось у вигляді діалогів з членами журі. Тур з обчислювальної математики проводився в лабораторіях механіко-математичного факультету та факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем. Після кожної номінації для учасників турніру було проведено розбір конкурсних завдань", – підкреслила Ірина Баланенко.

Майбутні математичні генії області, багато з яких вже неодноразово виборювали у "Евриці" призові місця і ставали переможцями, залюбки ділились своїми враженнями від конкурсу та міркуваннями про роль математики у сучасному світі.

"Еврика" – це завжди дослідження, нові відкриття, – розповів учень 11-го класу Дніпропетровського обласного ліцею-інтернату фізико-математичного профілю Андрій Селіванов, - кожного разу завдання турніру цікаві і особливі. Вони вчать тому, що насправді необхідно знати сьогодні математикам, програмістам".

"Математика – царівна наук, вона багатогранна, захоплююча, – сказала учениця 9-го класу Криворізької педагогічної гімназії №24 Дарина Косенкова, – я багато разів брала участь у різних математичних змаганнях, але на "Евриці" вперше, мені дуже цікаво випробувати тут свої сили".

"У минулому році я став переможцем турніру і сподіваюся перемогти цьогоріч, – поділився своїми намірами учень 10-го класу Дніпропетровського обласного ліцею-інтернату фізико-математичного профілю Давид Олійник, – життя у сучасному світі неможливе без математики, а особисто мені вона точно знадобиться, адже я хочу стати програмістом".

"Сьогоднішній турнір без перебільшень можна назвати лицарським, - звернувся до аудиторії голова журі, директор Дніпропетровського обласного ліцею-інтернату фізико-математичного профілю, доцент кафедри математичного аналізу механіко-математичного факультету Олег Поляков, – всі учасники цього турніру – справжні лицарі, які змагаються за допомогою своїх знань, завзяття, сміливості".

Тож привітаємо тих, хто були найрозумнішими та найсміливішими цього року! Переможцями стали учні 9-их класів: Єлизавета Хорош, Давид Широян, Олеся Афанасьєва, Ілля Бусов, Юрій Манько, Владислав Санков, Віталій Трактинський; учні 10-их класів: Арсеній Шуліков, Олексій Вакарчук, Давид Олійник, Олександр Ковальчук, Дар'я Орел; учні 11-их класів: Кіра Іванова, Владислав Тарасенко, Єгор Комаров, Іван Бас, Єгор Геленко, Андрій Селіванов.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram