Версія для друку

Етичні орієнтири професійного історика

У Дніпропетровському національному університеті імені О.Гончара відбулися VI Всеукраїнські наукові читання «Професійна етика історика у міждисциплінарному просторі», присвячені пам’яті професора М. П. Ковальського.

З іменем Миколи Павловича Ковальського, відомого українського історика другої половини ХХ ст., пов’язано не лише формування дніпропетровської школи джерелознавства, відомої далеко за межами України, виникнення потужного дослідницького осередку, але й формування атмосфери самовідданого служіння ідеалам високої науки, творення науково-естетичного простору, природа та функціонування якого і стала предметом уваги учасників читань. Зокрема, до Дніпропетровська з’їхалися провідні історики з Києва, Харкова, Москви, Сиктивкару і Ставрополя, серед яких – член-кореспондент НАН України, 15 докторів наук, 13 кандидатів наук. Учасниками слухань також стали студенти і аспіранти історичного факультету ДНУ. Організатором виступила кафедра історіографії, джерелознавства та архівознавства ДНУ ім. О.Гончара, яку у 1978-1994 роках безпосередньо очолював учений.

Матеріали дніпропетровських читань були присвячені дослідженню унікального науково-педагогічного генію М.П. Ковальського, крім того, охопили широкий тематичний спектр міждисциплінарного простору. Під час роботи пленарного засідання та секцій «Етичні аспекти у системі науково-історичного пізнання» й «Етичні проблеми міжнаукової взаємодії/експансії» учасники піднімали таку проблематику: «Етос історика в ідеалах та умовах міждисциплінарності», «"Нова історична хронологія" як міждисциплінарний виклик історикам», «Етична складова проблеми класифікації історіографічних джерел», «Етичний аспект наукових публікацій в умовах інформаційного вибуху» та інші.

У своїй розвідці декан історичного факультету, доктор історичних наук, професор Сергій Іванович Світленко ознайомив присутніх з загальним етичним ідеалом джерелознавця М.П. Ковальського, глибоко дослідивши внутрішні та зовнішні чинники формування його високого морально-етичного порядку. Спираючись на значний науковий доробок та особисті роздуми професора Ковальського, Сергій Іванович виділив такі професійні якості вченого, як його сумлінна праця і відданість науці, комплексне володіння предметом та знання традицій, глибока ерудиція і справжній універсалізм наукових інтересів, здатність до творчого діалогу та надзвичайний талан формувати фахівців власним позитивним прикладом. «Колоритна, харизматична, дійсно універсальна особистість Миколи Павловича і нині привертає увагу дослідників. Як і його велика наукова спадщина, яка наполегливо вивчається та береться на озброєння сучасним поколінням істориків. Адже з перших днів відродженого історичного факультету професор Ковальський активно впливав на формування і становлення нового напряму історіографічної науки в ДНУ. Це саме йому, починаючи з першої половини 70-х років, вдалося вибудувати у нашому університеті систему історіографічних досліджень і завдяки власній високій етичній позиції згуртувати колектив кафедри», – розповів Сергій Іванович.

Етичної складової діяльності Миколи Павловича Ковальського у своїй доповіді торкнулася доктор історичних наук, професор Ганна Кирилівна Швидько – одна з перших учениць та послідовників професора. Вона сфокусувала увагу слухачів на тій системі людських та професійних цінностей, яку сповідував і щедро передавав своїм учням учений. Зокрема, на матеріалах власних спогадів, свідчень інших колег, показових витримок з листів їй вдалося яскраво змалювати особистісний портрет Миколи Павловича як чудового наукового керівника, гідного професора вищого навчального закладу – щирого вихователя молодих професіоналів. «Своєю науково-педагогічною діяльністю Микола Павлович Ковальський залишив яскравий слід у вдячній пам’яті багатьох учених, друзів, учнів та колег, усіх, кому пощастило працювати разом з ним», – підсумувала Ганна Кирилівна.

Нинішній очільник кафедри історіографії, джерелознавства та архівознавства ДНУ ім. О.Гончара Олег Іванович Журба сердечно подякував усім за виявлену повагу до свого талановитого колеги і вчителя та велику зацікавленість заходом. «Наукові читання пам’яті професора Миколи Павловича Ковальського проводяться на історичному факультеті ДНУ втретє і вже стали брендом нашого факультету. Зародилися вони у тісній співпраці з фахівцями Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна як єдиний проект з осмислення важливих проблем історичної науки. І я радий, що, набуваючи регулярного характеру та збираючи по-справжньому найкращих, мислячих істориків, нині вони упевнено утверджують своє місце в наукових комунікаційних мережах вітчизняної гуманітаристики», – відзначив Олег Іванович.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram