Версія для друку

Як зробити читача небайдужим знає Віктор Якунін

У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара презентовано книгу історика Віктора Якуніна «Історія. Ідеологія. Політика».

«Взятися за книгу спогадів мене підштовхнуло усвідомлення того, що накопичений мною досвід може бути корисний майбутнім молодим історикам, які вивчатимуть історичну науку радянської епохи 60-80-років XX століття і періоди самого радянського суспільства переломних епох: від панування сталінізму до поступового звільнення від нього, від вмирання соціалізму до відродження антисоціального дикого капіталізму», - відзначив автор, доктор історичних наук, професор кафедри української історії та етнополітики ДНУ, заслужений діяч науки і техніки України.

Кілька штрихів з творчого життя Віктора Кузьмича під час презентації книги окреслив колегам-історикам проректор з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді ДНУ, завідувач кафедри російської історії Валентин Васильович Іваненко. Більша частина життя В. Якуніна, його науково-педагогічної діяльності пов’язана з Дніпропетровським національним університетом, саме тут він сформувався як непересічний історик, сформував свій фундаментальний напрям в галузі історіографії та методології вітчизняної історії. Його ім’я добре відоме в Україні.

«Сьогодні відбувається важливий історіографічний факт – презентація наукового та біографічного дослідження, мемуаристики, тобто синтетичної праці Віктора Кузьмича Якуніна, - наголосив декан історичного факультету ДНУ, професор Сергій Іванович Світленко. - Безсумнівно, ця книга буде читатися не одним поколінням дослідників, які вивчають теорію історичного пізнання. Бо тут порушуються такі найважливіші пізнавальні проблеми як істинність пізнання, закономірність чи випадковість вибору напряму того чи іншого дослідження, ґенеза уподобань автора, основні віхи його еволюції, зміни парадигм бачення світового та регіонального історичних процесів. Книга документована: вона містить не лише роздуми автора, а й першоджерела. Вартісність цієї книги ще й у тому, що вона забезпечує погляд на розвиток процесу освіти і науки в нашому університеті і на нашому факультеті від зайвого лакування. Не думаю, що всі сприймуть це дослідження як істину в останній інстанції, і вважаю, якщо книга підштовхує до творчої дискусії, вона, безумовно, виконає свою місію».

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram